TRAAGINEN KOHTALO: RAVIKUNINGAS ON KUOLLUT

          



Tähen Toivomus menehtyi 18.10.2020💔
Kuva: Merja Ahola- Turpeinen







Suru-uutinen: Iltasanomat uutisoi sunnuntaina 18.10.2020 ravikuninkaan vuosimallia 2019, Tähen Toivomuksen, menehtyneen Viikin eläinsairaalassa aikaisin aamulla  suolitukokseen. Raviurheiluväki koki suuren menetyksen, kun kirkkain tähti on poissa.

Tähen Toivomuksen oireet olivat alkaneet jo lauantai-iltana ja ori oli laitettu kävelytyskoneeseen. Puolen yön aikaan valmentaja ja osaomistaja Pauli Raivio ajoi Tähen Toivomuksella muutaman kilometrin hiittikärryillä hölkkää.

”Ori ei ollut sellainen hirveän kivulias. Näki, että oli paha olla, mutta ei mitenkään niin, että olisi hikoillut tai ollut tuskainen. Mutta sen näki, että ei ole hyvä olla. Sitten päätin viedä sen Viikkiin”, Pauli Raivio kertoi.


Kuva: Merja Ahola- Turpeinen 




”Viiden aikaan aamulla tänään olimme siellä. Tähen Toivomusta alettiin leikata, ja me lähdimme ajamaan kotiin. Välillä tuli jo sellaista positiivista tietoakin sieltä. Hoitaja soitti ja sanoi, että mahalaukku on vähän täynnä ja ohutsuolessa on tukos, mutta kun se ohutsuolen tukos saadaan auki, niin sitten ruvetaan liuottelemaan mahapuolta. Mutta sitten se kävikin niin, että ohutsuolen tukos oli niin paha, että sitä ei saatu auki ja Tähen Toivomus piti lopettaa”, Pauli Raivio kertaa tapahtumia.

Suomenhevosten kärkinimiin viime vuosina nousseen Tähen Toivomuksen merkitys Raivion perheelle oli korvaamaton. ”Mikään hevonen ei pysty täyttämään Tähen Toivomuksen karsinaa. Se oli meille enemmän kuin hevonen”, Raivio kuvaa.

Yhdeksänvuotias Tähen Toivomus, ennätys 19,7, voitti ravikuninkaan seppeleen 2019 Lahdessa. Se jatkoi viime kautta voittamalla myös mm. kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruuden Turussa.


Kuva: Merja Ahola - Turpeinen 






Vuoden 2020 kuninkuuskisassa Tähen Toivomus oli kakkonen. Lisäksi Tähen Toivomus voitti mm. Suur-Hollola-ajon sekä Derbyn.











                                            ÄHKY

 

 Ähky on yleisnimike hevosen vatsaontelon sairaustiloille. Ähky on vakava tila, joka voi pahimmillaan johtaa hevosen kuolemaan. Käsitteenä ähkyllä voidaan tarkoittaa useita variaatioita, kuten esimerkiksi kaasuähky, suolitukos ja erilaiset suolen virheasennot. Ähkyn eri muodoilla on eri aiheuttajat ja eri taudinkulku, vaikkakin oireet usein ovat samanlaiset. Ähkyyn sairastunut hevonen täytyy saada eläinlääkärin hoitoon pikaisesti. Hoidon onnistumiseksi on ratkaisevinta määrittää, minkä tyyppistä ähkyä kyseinen hevonen sairastaa. Erityyppiset ähkyt voivat olla vakavuusasteeltaan erilaisia, ja vaativat usein erilaisia hoitotoimenpiteitä.

 

Tehdessään diagnoosia eläinlääkäri arvioi hevosen yleistilan ja punnitsee sen hevosen omistajan/hoitajan antaman sairauskertomuksen kanssa. Kliinisessä tutkimuksessa arvioidaan hevosen verenkierto ja nesteytys, ja suolistoäänien kuuntelun peräsuolitutkimuksen ja mahdollisen nenänielusondeerauksen avulla eläinlääkäri pyrkii määrittämään, minkä tyyppisestä ähkystä on kyse, jotta voi suunnata hoitokäsittelynsä oikein. Niissä tapauksissa kuin se on mahdollista, voidaan myös ultraäänitutkimuksella saada arvokasta tietoa. Sairauden kulun eri vaiheissa saattaa olla vaikea sanoa varmuudella, mikä on vialla. Siksi on tärkeätä jatkuvasti ja toistuvasti toistaa tutkimus, jotta hoitoa voidaan nopeasti soveltaa tarpeen mukaan. Vaikeissa tapauksissa leikkaus saattaa olla ainoa mahdollisuus.



 

                               SUOLISTON ASENTOVIRHEET


Suolen osa voi siirtyä poikkeavaan asentoon hevosen vatsassa. Tätä kutsutaan suolikierteeksi. Ohutsuolen suoliliepeen kannatus ja paksusuolen lähes vapaa olotila vatsassa tekevät hevosen riskialttiiksi suolikierteille.

Suoliston asentovirheet ovatkin yleisin syy hevosen äkilliseen kuolemaan. Kiertyneen suolen verenkierto estyy ja hoitamattomana tila johtaa suolen kuolioon.

Tämän tyyppiset ähkyt aiheuttavat lähes poikkeuksetta suolen totaalisen tukkeutumisen ja vaativat hoitona välitöntä leikkausta. Alkuvaiheessa suolen asentovirheistä johtuva ähky voi oireiltaan muistuttaa ähkyn lievempiä muotoja. Siksi ähkyn oireet on aina heti otettava vakavasti ja kutsuttava eläinlääkäri paikalle jo aikaisessa vaiheessa.


 

 

 

 

                                                 SUOLITUKOS

 

Suolitukostapauksissa hoidolla pyritään ensisijaisesti poistamaan tukos, ja samalla lievittämään hevosen kipuja ja normalisoimaan yleistila ja nestetasapaino. Tähän pääsemiseksi voidaan käyttää monia eri menettelytapoja ja lääkkeitä. Eläinlääkäri valitsee näistä kulloinkin soveltuvimman vaihtoehdon perustuen diagnoosiin, toimenpiteen tai lääkkeen saatavuuteen, hevosen tilaan ja mahdollisesti myös sen temperamenttiin.

Jos ohutsuoli on tukkeutunut, voi hevosen mahaan kertyä ruokaa ja nestettä. Tästä seuraa mahalaukun liikatäyttyminen, mikä voi johtaa mahalaukun repeämiseen. Jos suoli on tukkeutunut, eikä pysty kuljettamaan ruokaa eteenpäin, kerääntyy suolistoon bakteeriaineenvaihdunnan tuotteita ja kaasuja. Imeytyessään elimistöön nämä aineet voivat aiheuttaa verenmyrkytyksen ja shokin. Jos hevonen yllättäen rauhoittuu vakavan kipukohtauksen jälkeen, voi kyseessä olla hengenvaarallinen shokkitila. 

Kaasuähkyssä ylimääräinen kaasu täytyy saada poistumaan suolistosta. Kaasuuntuminen voi johtua esimerkiksi ummetuksesta tai suoliston tukkeutumisesta asennonmuutoksen seurauksena. Tällöin tukoksen eteen kerääntyy kaasua, koska se ei pääse vapaasti liikkumaan kohti peräsuolta. Kaasuuntuminen voi johtaa suolen asennonmuutoksiin, sillä kaasuuntunut suoli on kevyempi kuin normaalisti ja voi nousta sen vuoksi väärään asentoon vatsaontelossa. Ummetusähkyssä suolen sisältö täytyy saada pehmenemään. Tämä tapahtuu nesteytyksellä ja suolen sisältöä liukastuttavilla aineilla.  Jos suoli on tukkeutunut kokonaan asennonmuutoksen vuoksi, voi ainoastaan leikkaus pelastaa hevosen.


Eräs syy suolitukokseen saattaa olla hiekkakertymä hevosen suolistossa. Niinä kausina, kun laitumilla ja tarhoissa on huonosti ruohoa tai esimerkiksi silloin, kun hevosta ruokitaan suoraan maasta tai laidun on hiekkapitoisilla mailla, kasvaa riski hiekan kertymisestä hevosen suolistoon. Hiekkaa kulkeutuu rehun ja ruohonjuurien mukana ja kertyy suoliston pohjalle, häiriten suolen peristaltiikkaa ja siten estäen suolen sisällön normaalin tyhjentämisen. Vakavissa tapauksissa voidaan havaita runsaasti hiekkaa hevosen lannassa, mutta tavallisempaa on ulosteen vaihtelevuus löysästä normaaliin, tai että kiinteä lanta sekoittuu vetiseen lietteeseen.

 

Yksinkertaisen testin voi tehdä poimimalla muovikäsineeseen lantapallo ja sitten kääntää käsine nurinpäin niin, että lanta jää käsineen sisään kuin pussiin. Sen jälkeen käsine täytetään vedellä ja annetaan ”pussin” roikkua hetki. Jos lannassa on hiekkaa, kertyvät raskaat hiekanjyväset pohjimmaisiksi käsineen sormiin. Hiekkakertymät voidaan nähdä myös röntgenkuvassa. Jos hevosen suolistossa on paljon hiekkaa, voidaan psylliuminsiemenillä auttaa poistamaan sitä. Suuri määrä psylliuminsiemeniä annostellaan tällöin suoraan hevosen mahaan nenänieluletkulla eläinlääkärin toimesta. Psylliuminsiemen muodostaa kostuessaan sitkeätä limaa, joka sitoo itseensä hiekanjyväset ja kuljettaa ne ulos normaalia tietä. Koska toimenpide lisää suolitukoksen riskiä, on se aina tapahduttava eläinlääkärin valvonnassa ja yhdistettynä muuhun ravitsemukselliseen hoitoon. Hevosille, joilla on riski hiekan kertymisestä suolistoon, voidaan antaa psylliuminsiemeniä ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa päivittäisessä rehuannoksessa estämään suoliston hiekkakertymää. Psylliuminsiemen ei siis ole ähkyn hoitokeino, vaan apukeino, jolla estetään hiekkakertymiä hevosen suolistossa.

 

 


                                   Ähkyn ennaltaehkäisy

 

  • Ruokinnan muutokset tehdään aina vähitellen noin 1-2 viikon aikana
  • Väkirehut annetaan 3-4 kertaa päivässä.
  • Heinää annetaan joko vapaasti tai useammassa osassa siten, että maha ei ole tyhjänä yli 6 tuntia missään vaiheessa.
  • Rehut eivät ole pilaantuneita.
  • Vettä on mielellään aina saatavana ja automaattisen juomakupin riittävä virtaus tarkastetaan säännöllisesti. Hidas virtaus tai talvella kylmä vesi vähentävät hevosen juoman veden määrään ja voi altistaa ummetukselle.
  • Hampaat hoidetaan säännöllisesti 1-2 kertaa vuodessa.
  • Loishäädöt tehdään säännöllisesti kolme kertaa vuodessa tai ulostenäytteen perusteella.
  • Liikutus on säännöllistä.

 

                                 

Yksi ähky – Tilastollisesti todennäköisempää että saa toisenkin.

  •      Perusrutiinit
  •         Sama ruokinta  
  •         Sama liikunta
  •         Sama (tarvittaessa isompi) vesimäärä

 

 

 

                        SAMA RUOKINTA

 

  •                      Korsirehu on hevosen perusruoka.
  •             Väkirehu vain tarpeen mukaan ja useisiin annoksiin jaettuna.
  •              Muutokset vähitellen

 


                                         SAMA LIIKUNTA

 

  •                             Todistetusti karsinalepoon äkillisesti joutuminen altistaa ähkylle.
  •                  Vapaapäivänäkin pitää liikkua, käveleekö hevonen tarhassa?
  •                   Sään vaikutus hevoseen vai toimintatapoihin?

 

 

                                                      VESI

 

  •                 Hevosella pitää olla puhdasta vettä vapaasti saatavilla
  •             Vesi tarhassa? (vrt. villihevonen)
  •             Hevosen paksusuoli on pienempi versio kamelin kyttyrästä.
  •             Ideaalisti hevosen päivittäinen vedenkulutus tiedetään.

 

 

                                             HAMMASHUOLTO

 

  •           Liittyy kiinteästi ähkyriskiin.
  •       Vuosittainen tarkastus suositeltava.
  •       Koulutuksissa ja työtavoissa on eroja, tunne hevosesi hampaiden hoitaja

 






 

                                                                        💖 TÄHEN TOIVOMUS  💖

Niin yllättäen,

Niin äkkiä lähdit pois,

Varoitit hetken ennen,

emme sua vielä ois antaneet,

niin urheana,

loppumatkan kuljit,

uneen rauhaisaan,

silmäsi suljit.

Tiedämme sun hyvä olla nyt on,

Jätit muistosi,

Lämpimän sydämiimme,

Elät muistoissamme aina,

Hyvää matkaa ,

Tähen Toivomus  hevosten taivaaseen!

17.5.2011 - 18.10.2020

 



 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

HUH HUH, HIERRO BOKO!

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

Kahtap Bolognassa kakkonen

KAPTAH VOITTOON BOLOGNASSA