PET SEMATARY




Uinu, Uinu Lemmikkini perustuu Stephen Kingin samannimiseen kauhukirjaan vuodelta 1983. Stephen Kingin klassikkoromaanista Uinu, uinu lemmikkini tehtiin ensimmäinen elokuvaversio vuonna 1989. Uudempi versio tehtiin 30-vuotta myöhemmin, ensi-illassa 5.4.2019.

 

Elokuvan alussa Creedin perhe muuttaa uuteen taloon Ludlowiin, Maineen. Perheen vanhemmat ovat Louis ja Rachel, joilla on kaksi lasta: 8-vuotias Ellie ja taaperoikäinen poika, Gage. Elliella on myös kissa nimeltä Church.

 

Creedien talon tontti on iso, ja kylkiäisenä siihen kuuluu paikallisten lasten rakentama lemmikkien hautausmaa, jonka Ellie sattumalta löytää seuratessaan eläinnaamioihin pukeutuneiden kylän lasten hautajaiskulkuetta. Ellie kohtaa hautausmaalla heidän naapurinsa, Jud Crandallin. Jud kertoo hänelle, että hautausmaalle on haudattu rekkojen alle jääneitä eläimiä, ja eläinten hautaaminen on eräänlainen rituaali.



 




Ellie huolestuu kissansa mahdollisesta kuolemasta. Louis haluaisi puhua lapselleen kuolemasta, mutta Rachel on vastustaa ajatusta. Rachel kertoo miehelleen nuorena kuolleesta Zelda-siskostaan, jota Rachel hoiti ollessaan lapsi. Rachel oli kuljettanut sairaalle siskolleen ruokaa ruokahissillä, ja Zelda oli pudonnut hissiin kohtalokkain seurauksin. Rachel syyttää tapahtuneesta itseään ja näkee yhä painajaisia siskostaan. Tästä tapahtuneesta johtuen kuolema on Rachelille hyvin vaikea puheenaihe.

 

Louis saa töitä paikallisen lukion lääkärinä. Ensimmäisenä työpäivänään hän saa potilaakseen rekan alle jääneen Victor Pascowin. Louis säikähtää, kun Victor tietää hänen nimensä, tarraa häntä kädestä ja sanoo: Rajaa ei olisi saanut ylittää. Lopulta Victor kuolee.

 

Seuraavana yönä Victorin haamu varoittaa Louista lemmikkien hautausmaan takana olevasta paikasta. Victor johdattaa Louisin lemmikkien hautausmaalle. Aamulla herättyään Louis ajattelee nähneensä pahaa unta, kunnes huomaa mutaiset jalkansa.








Myöhemmin Ellien Church-kissa jää rekan alle. Ellie ei tiedä siitä mitään, joten hänen vanhempansa salaavat kissan kuoleman ja kertovat sen vain karanneen. Ellie suree kissansa menetystä. Kohentaakseen Ellien oloa Jud päättää näyttää Louisille lemmikkien hautausmaan takana olevan micmac-intiaanien hautausmaan, jonka voima tuo asioita takaisin. He hautaavat Churchin sinne, ja kissa palaakin kotiin jo samana iltana. Ellie iloitsee aluksi kissansa paluusta, mutta Church on kuitenkin muuttunut luonteeltaan vihamieliseksi. Se raapaisee Ellietä, hyökkää Louisin päälle ja yrittää myöhemmin satuttaa Gage-taaperoa. Lopulta Louis jättää kissan syvälle metsään sen vaarallisuuden vuoksi.

 

Louis ja Rachel päättävät järjestää Ellielle yhdeksänvuotisjuhlat parantaakseen hänen oloaan. Ellie ei kuitenkaan innostu juhlista, vaan ikävöi yhä Churchia. Kesken juhlien Ellie näkee kissansa tulevan tietä pitkin kotiin ja juoksee tielle. Louis lähtee estämään Ellien perässä tielle mennyttä Gagea jäämästä rekan alle. Rekan kontti irtoaa kovassa jarrutusvauhdissa, ja Ellie kuolee sen alle. Perhe hautaa Ellien surun murtamina kaupungin hautausmaalle.



 

Eläinten hautausmaa



Hautajaisten jälkeen Rachel ja Gage lähtevät Bostoniin Rachelin vanhempien luokse. Sillä aikaa Jud pahoittelee Louisille Ellien kuolemaa syyttäen itseään tapahtuneesta. Jud arvaa, mitä Louis aikoo tehdä Ellien ruumiille.

 

Louis huumaa Judin tajuttomaksi varmistaakseen, ettei mikään estä hänen suunnitelmansa toteutumista. Hän menee yöllä kaupungin hautausmaalle ja kaivaa tyttärensä haudasta. Perheensä tietämättä Louis hautaa Ellien ruumiin micmacien hautausmaalle.

 

Pian kuolleista noussut Ellie palaa kotiin. Louis on iloinen tyttärensä paluusta ja kylvettää hänet nukkumaanmenoa varten. Ellie miettii, kuinka Rachel suhtautuu häneen. Louis rauhoittelee tytärtään ja toivottaa hyvät yöt, miettimättä lainkaan mahdollisuutta, että Churchin tavoin Elliekin olisi erilainen.



 




Rachel ja Gage tulevat kotiin Bostonista. Rachel vavahtaa kauhusta, kun Louis näyttää kuolleen Ellien hänelle. Tilanne ei parane, vaikka Ellie halaa äitiään hellästi. Louis selittää, että hän kaivoi Ellien haudasta ja hautasi hänet paikkaan, joka tuo ihmisiä takaisin. Rachel kuitenkin pelkää tytärtään miehensä selityksistä huolimatta.



 



Pian Ellie tajuaa, ettei Rachel rakastakaan häntä. Ellie aikoo tappaa äitinsä ja veljensä Gagen. Rachel antaa Gagen Louisille, joka vie pojan turvaan. Ellie tappaa Rachelin. Louis lukitsee poikansa perheen autoon ja käskee Gagen varomaan siskoaan.

 

Louis kiiruhtaa Judin luo. Louis löytää Judin Ellien surmaamana. Aiemmin Ellie oli varastanut isänsä kirurginveitsen ja mennyt Judin talolle. Jud oli aistinut tytön läsnäolon, mutta Ellie oli ollut Judia nopeampi ja tappanut hänet. Ennen surmatyötä Ellie viilsi Judilta nilkan auki Judin seistessä portailla. Lopulta Ellie puukotti Judin kuoliaaksi.



 



Lemmikkien hautausmaalla Louis kohtaa Ellien ja onnistuu hetkeksi pääsemään niskan päälle, mutta tällä välin kuolleista herätetty Rachel seivästää Louisin terävällä ristillä. Ellie ja Rachel raahaavat Louisin ruumiin micmacien hautausmaalle.


 




Elokuvan lopussa epäkuolleet Creedit polttavat Judin talon ja kerääntyvät oman autonsa ympärille, jonka sisällä ainoa eloonjäänyt Gage piileskelee. Gage vilkuttaa auton sisältä perheelleen.

 

 

                      STEPHEN KING

 



Kirjailija Stephen King kehuu julkisesti suunnilleen kaikki hänen teksteihinsä perustuvat elokuvat, mutta nyt hän vaikuttaa olevan oikeasti innoissaan näkemästään.

Hän hehkuttaa Entertainment Weeklyn haastattelussa Uinu, uinu lemmikkini - elokuvaa ihan kunnolla.

– ”Se on aivan vit*n hyvä! Todella hieno leffa, joka on suunnattu aikuisille, eikä mikään perinteinen pätkä, jossa 12 vähäpukeista teiniä tapetaan yksi toisensa jälkeen. Viime aikoina on tullut monia oikeasti hyviä kauhuelokuvia, kuten Jordan Peelen Get Out ja Us, King sanoo”.


 

 

 UINU, UINU LEMMIKKINI -ELOKUVAN KISSATÄHTI ON KUOLLUT



Kaikkiaan neljä eri Maine Coon -rotuista kissaa esitti Church-kattia keväällä 2019 ensi-iltansa saaneessa Uinu, Uinu Lemmikkini. Leo-niminen kissa oli pääasiallisesti vastuussa Churchin ”zombiversion” kohtauksista.

Stephen King -filmatisoinnin kuvausten jälkeen kissojen kouluttaja Kirk Jarrett adoptoi Leon ja perusti sille oman Instagram-tilin.




 Jarrett on ilmoittanut Instagramissa, että Leo on valitettavasti menehtynyt. Kuoli vain kuukausi elokuvan ensi-illan jälkeen. Leon kerrotaan kuolleen sydämen verenkiertohäiriöön.

 Surumielisessä viestissä ei kerrottu kissan viimeisen leposijan sijaintia…

 

 

                     ARVOSTELU

 

Juonellisista muutoksistaan huolimatta uusi Uinu, uinu lemmikkini on erittäin toimiva kauhuelokuva, jonka väitän olevan parempi kuin 30- vuoden takainen versio. Niille katsojille, joille alkuperäinen tarina on tuttu, tyylikkäästi toteutettu uutuus ei tarjoa loppukohtausta lukuunottamatta suuria yllätyksiä, mutta kiinnostavan kauhuversioinnin silti. Tarinaa ennestään tuntemattomille tiedossa on mukavaa kutinaa vastanpohjaan aiheuttava kauhuilu.






Täytyy myöntää, että tykkään leffasta. Kyseessä on todella hyvä kauhuleffa, jonka voi katsoa uudestaan. Leffa sai jännittämään alusta loppuun, sen näyttelijät olivat todella hyviä ja parhaiten jää mieleen John Lithgow, joka on kuin luotu naapurissa asuvan Jud-papparaisen rooliin. Church- kissa ei myöskään pidä unohtaa. Oli todella pelottava ja vakuuttava zombikohtauksissa.

Leffassa koskettava hetki , kun perheen Church-niminen kissa kuolee, lääkärinä työskentelevä isä hautaa ruhon uuden talon vieressä sijaitsevalle lemmikkien haustausmaalle. Pian viirusilmä jo palaakin kotiin, mutta kovasti muuttuneena. Pian käy selväksi, ettei kuolemaa voi huijata…

Uinu, uinu lemmikkini - elokuvan pääteema on menettämisen pelko ja menettämisen vaikeus. Miten suhtautua kuolemaan tai jonkun rakkaan menettämiseen? Tämä elokuva ei todellakaan jätä ketään kylmäksi ja on takuuvarmaa Kingiä. Jos pidät kauhusta, on tämä ehdottomasti nähtävä. Elokuvan viesti onkin, että joskus on parempi olla kuolleena, eikä herättää kuolleita henkiin..

 

 

 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

HUH HUH, HIERRO BOKO!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

Kahtap Bolognassa kakkonen

KAPTAH VOITTOON BOLOGNASSA