GRACEFUL SWAMP HYVÄÄ MATKAA VIHREILLE LAITUMILLE


Graceful Swamp 16.4.2015 - 23.10.2019💔
Kuva: Terhi Piispa - Helisten 
(kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)

Ravisyksyn synkin uutinen tuli keskiviikkona 23.10 iltapäivällä, kun kansainvälisestikin lupaava ravuri Graceful Swamp menehtyi äkillisesti. Graceful Swamp eli ravikansan rakkaudella nimittämä “ Sämpylä” sai äkillisiä vatsaoireita. Se kuoli Viikin yliopistollisessa eläinsairaalassa suoraan leikkauspöydälle. Syyksi epäillään alustavasti mahalaukun tai paksusuolen repeämistä.
 
Kansainvälisellä tasolla kilpaillut Graceful Swamp voitti vuoden rahakkaimman kotimaisen kilpailun, 4-vuotiaiden Suomessa syntyneiden Suuri Suomalainen Derbyn 31. elokuuta.

Orin viimeisin kilpailu oli  Vermossa 12. lokakuuta, mutta  Graceful Swamp alisuoritti voimakkaasti UET Grand Prix’ssä, ja sijoittui kymmenenneksi. Silloin alkoi tulla ensimmäisiä viitteitä siitä, ettei hevosella ole kaikki kunnossa. Ongelmat paikallistettiin jo silloin vatsaan ja omistaja kertoi silloin,että  Graceful Swampilla oli ensi kertaa vatsa kipeänä. , kun ori lämmitykseen mentäessä yritti potkaista ja startissa hevosesta puuttui tehot. Vointi kuitenkin helpotti vajaan viikon mittaisella kipu- ja vatsalääkityksellä.

  Perjantaina 18. lokakuuta  hevosta käytettiin tutkimuksissa, eikä mitään löytynyt, mutta viitteet ja oireet olivat olemassa. Lauantaina Graceful Swamp sai taas oireita, mutta ne helpottivat lääkityksellä.
Keskiviikkona 23.lokakuuta  aamutallille tultaessa hevonen hengitti raskaasti ja omistaja lähti viemään hevosta Teivoon, tampereelle hevosklinikalle. Hevonen sai esilääkityksen,mutta nopeasti selvisi, ettei klinikan resurssit riitä auttamaan hevosta ja eläinlääkäri lähetti oriin Viikkiin yliopistolliseen eläinsairaalaan. Viikissä, espanjalaiskirurgi aloitti leikkauksen ja sanoi heti ettei ollut enää mitään tehtävissä.

 
Ähky on yleisin syy hevosen äkilliseen kuolemaan. Se, että ähkyn yhteydessä tapahtuu myös ruuansulatuskanavan repeämiä, ei ole yleistä. Ähky on hevosen vatsaontelon alueen äkillinen kiputila. Jos hevosella on selkeitä kipuja, niitä lähdetään hoitamaankin nimenomaan ähkynä. Aina niihin ei tutkimuksissakaan löydy selkeää syytä.

Jos hevosella repeää vatsaontelon alueella jotain, mitään ei ole tehtävissä. Hevosen tulehdusprosessi on niin voimakas, että sitä ei saada rajoitettua antibiooteilla tai huuhtelullakaan. Ainoa oikea ratkaisu on lopettaa hevonen. Vaikka hevonen peittää pakoeläimenä usein kivun tunteet, ruuansulatuskanavan repeämät kuten myös suoliston kuolioon johtavat muutokset ovat sellaisia, että niitä hevonen ei peitä.

Varsinkin jos on selkeä repeämä, siihen tulee tulehdus ja shokki myrkytystiloineen. Silloin oireet ovat hyvin nähtävissä.

 Kun hevonen tuodaan vatsanoireiden vuoksi hevossairaalaan, se perustutkimuksen ohessa yleensä ensin ultrataan ja tarvittaessa otetaan vatsapeitteen läpi näyte.

Repeämät yleensä selvitetään patologisin tutkimuksin jälkikäteen, syytä ei välttämättä löydy. Sellainen tulee  kuin puskasta. Patologinen tutkimus sisältää ruumiinavauksessa tavattujen havaintojen lisäksi otetut näytteet, joita analysoidaan laboratoriossa mikroskoopilla sekä mahdollisesti myös viljelyinä. Minimiaika raportin tekoon on pari viikkoa, mutta tapausten ruuhkautumisen vuoksi siihen saattaa mennä kuukausiakin.


 Ummetusähky voi johtua  riittämättömästä juomisesta, vähäisestä liikunnasta, sisäloisista, rehujen homemyrkyistä, huonosti pureskellusta rehusta tai hiekan syömisestä. Rehumassa tai hiekka muodostaa suoleen tukoksen, ja koska hevonen ei rakenteellisista syistä pysty oksentamaan, vaarana on mahalaukun repeäminen suoliston paineen kasvaessa. Ummetusähky vaatii yleensä useita hoitokertoja.

 Vatsakivuista kärsivä hevonen on levoton ja saattaa purra tai potkia kylkiään ja kuopia maata. Se voi yrittää helpottaa oloaan menemällä makuulle ja piehtaroimalla. Hevonen tulisi kuitenkin pyrkiä pitämään seisaallaan, koska piehtarointi saattaa pahentaa suolistoon mahdollisesti syntynyttä asentovirhettä. Ähkyisen hevosen syke ja hengitystiheys nousevat. Hevonen saattaa lisäksi hikoilla voimakkaasti.

 Joillakin hevosilla on tavallista vahvempi taipumus sairastua ähkyyn. Ähkyn vaaraa voi kuitenkin huomattavasti vähentää ruokkimalla hevosta säännöllisesti ja sopivasti hyvälaatuisella rehulla, järjestämällä sille riittävästi puhdasta juomavettä sekä huolehtimalla säännöllisestä liikunnasta, mahdollisimman runsaasta ulkona oleskelusta ja asianmukaisista sisäloishäädöistä.

 

Vatsaongelmat ovat aina vakavia ja ne pitää perusteellisesti tutkia. Miksi hevosta ei tutkittu Viikissä jo silloin, kun ensi oireet olleet? Lievät ähkyt voivat parantua itsestään, mutta ähkyn eteneminen on arvaamatonta. Kivuttomuus ei välttämättä tarkoita , että ähky on parantunut, koska kivut voivat palata myöhemmin entistä kovempina.

Jos ohutsuoli on tukkeutunut, voi hevosen mahaan kertyä ruokaa ja nestettä. Tästä sitten seuraa mahalaukun liikatäyttyminen , mikä puolestaa voi johtaa mahalaukun repeämiseen.

Vermon startin jälkeen olisi pitänyt jo alkaa hälytyskellojen soimaan, että ori olisi viety perusteellisiin tutkimuksiin eläinsairaalaan Viikkiin, Helsinkiin.
 
 Miksi mennä sairaan hevosen kanssa Tampereelle, kun olisi pitänyt suoraan lähteä Helsinkiin eläinsairaalaan? Maksoiko tämä hevosen hengen? Eikö hevosen vaivoja otettu tosissaan? Paljon on kysymyksiä ilmoilla.

Ihmetystä herätti suuresti myös se,ettei hevosta oltu vakuutettu. Vakuutus sairaskulujen varalta ihan ehdottamasti oltava. Tässä on säästetty ihan väärässä asiassa ja ihmettelen suuresti toimintaa.

 
Kuva: Terhi Piispa - Helisten
( kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa )

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

Kahtap Bolognassa kakkonen

KAPTAH VOITTOON BOLOGNASSA

HUH HUH, HIERRO BOKO!