SUOMALAISET JOULURUUAT

 

                        

 

Ennen vanhaan pula-aikana jouluksi pyrittiin järjestämään hyvää, koko vuoden parasta syömistä. Lapset saivat siirapista tehtyjä karamelleja ja sokeria oli saatavilla.

Jouluruokiin liittyy sanonta ”kun loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa”. Tämä tarkoittaa sitä, että joulunajan hyvät ruoat on syöty loppuun ja paluu arkeen tapahtuu suurin piirtein loppiaisen aikoihin.

Jouluateria jätettiin ennen pöydälle koko yöksi. Sitä saivat sitten kotitontut ja muut nälkäiset käydä syömässä pitkin yötä.

Perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu- ja perunalaatikko, ja yleensä aina joulukinkku, ostettu tai itse valmistettu. Nykyisin kinkun vaihtoehtona voidaan tarjota kalkkunaa tai kasvissyöjillekin sopivaa seitankinkkua. Myös rosolli, karjalanpaisti, luumukiisseli sekä erilaiset kalaruoat kuten lipeäkala, kylmäsavustettu lohi sekä graavilohi ja -siika ovat joulun ajan ruokia.

Kalaruoat juontavat juurensa paastosta, jota ennen vietettiin adventtiaikana. Jouluaaton ruokia on riisistä valmistettu joulupuuro manteleineen. Jouluna syödään myös joulutorttuja ja piparkakkuja, joita entisaikaan leivottiin jo viikkoja ennen joulua. Jouluateria on päätapahtuma sekä aattona että joulupäivänä.

Kautta aikojen erilaiset alkoholijuomat, kuten glögi ja joulu- tai talvioluet kuuluneet monen suomalaisen joulunviettoon. Tilastojen mukaan Alkon myynti kasvaa huomattavasti joulua edeltävien kahden viikon aikana ja litramääräisesti eniten kasvaa punaviinien myynti. Glögi on yleistynyt joulujuomana ja ohittanut kahvin varsinkin pikkujouluissa. Nykyisin kuitenkin glögiä tarjotaan useammin alkoholittomana, joissakin paikoissa on tarjolla sekä punaviinillä terästettyä että alkoholitonta glögijuomaa. Nykyisin valmistetaan myös joulusimaa, joka muuten on varsinaisesti vappujuoma. Suklaa ja muut makeiset kuuluvat myös jouluun.

Monissa julkisissa laitoksissa, kouluissa ja työpaikoilla on ennen joulua yhteinen jouluateria. Nykypäivänä monissa yrityksissä tarjottava  ateria on samalla kiitos henkilökunnalle kuluneen vuoden aherruksesta.

 

 

LANTTULAATIKKO

·         reilu 1 kg lanttua

·         n. 1/2 l vettä

·         suolaa

·         3 dl kermamaitoa

·         1 dl korppujauhoja

·         1-2 kpl kananmunia

·         2-3 rkl siirappia

·         hiven muskottipähkinää

·         hiven inkivääriä

·         valkopippuria

 

1. Keitä lohkotut, kuoritut lantut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi miedolla lämmöllä. Laita vettä vain sen verran, että lantut juuri ja juuri peittyvät. Pidä kattilassa kansi päällä.

2. Soseuta ne keitinliemineen.

3. Lisää kermamaidossa turvonneet korppujauhot ja muut aineet joukkoon.

4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta lusikalla.

5. Ripottele pinnalle korppujauhoja.

6. Paista 150°C:ssa noin 1 1/2 tuntia.

 

 


 

PERUNALAATIKKO

 

·         2 1/2 kg perunoita

·         3/4 dl vehnäjauhoja

·         noin 3 dl keitinvettä

·         noin 1/2 l maitoa

·         suolaa

·         1-2 rkl siirappia

 

1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.

2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.

3. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. Ei yli 75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly.

4. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.

5. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60°C:seen uuniin imeltymään.

6. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.

7. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.

8. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla.

9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle.

10. Paista laatikkoa noin 150°C:ssa 2h´




 

 

 

 

PORKKANALAATIKKO

 

·         1 kg porkkanoita

·         2 dl puuroriisiä

·         5 dl vettä

·         1 tl suolaa

·         1 rkl siirappia

 

1.Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat vähässä vedessä kypsiksi. Vettä voi olla vain sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät.

2.Keitä riisi toisessa kattilassa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

3.Soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella.

4.Sekoita yhteen porkkanasose, keitetty riisi ja porkkanoiden keitinliemi.

5.Mausta suolalla ja siirapilla.

6.Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä 200°C:ssa noin 1h.

 


 

 

ROSOLLI

 

·         3 keitettyä perunaa

·         3 keitettyä porkkanaa

·         3-4 kpl keitettyä tai etikkapunajuurta

·         1 herkkukurkku

·         1 hapan omena

·         1 pieni sipuli

·         suolaa

·         valkopippuria

 

1.Kuori juurekset ja sipuli. Kuori omenat ja poista niistä siemenkota.

2.Leikkaa kaikki kasvikset, tasakokoisiksi kuutioiksi ja pane ne kulhoon.

3.Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti. Anna rosollin olla kylmässä.

4.Vatkaa kastikkeen kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuurien liemellä.

 

 


 

                    JOULUKINKUN PAISTO

        

Paista kinkku näin:

1.Aseta paistomittari kinkkuun

Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun.

2.Paista kinkkua ensin 200 °C 30 min

Laita kinkku uuniin rasvapuoli ylöspäin ja paista ensin 200 °C noin puoli tuntia.

3.Laske lämpötilaa 100 °C

Laske lämpötila 100 °C ja paista kinkkua vielä n. 1,5 tuntia per kilo.

4.Paista kunnes kinkun sisälämpötila on haluttu

Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C 

ja ylikypsän n. 83 °C.




       KINKUN PAISTAMINEN 

       PAISTOPUSSISSA

 

Joulukinkku voidaan paistaa uuniin sopivassa paistopussissa. Pussin ansiosta paiston yhteydessä saadaan talteen erittäin maukas kinkun liemi. Paistopussista on myös se hyöty, että kinkun paistaminen ei sotke uunia. Paistopussia käytettäessä tulee varoa, ettei pussi osu uunin vastuksiin tai seiniin.

Kinkun paistolämpötila on ohjeesta riippuen 100–125 astetta. Me Snellmanilla suosittelemme paistolämpötilaksi 100 astetta, koska kinkun paisto matalassa lämpötilassa parantaa kinkun mehukkuutta. Myös kinkun paistaminen pussissa tekee siitä hieman mehevämmän.

 

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.

3. Laita joulukinkku paistopussiiin. Jätä pussin yksi kulma ylöspäin ja leikkaa kulma auki, jotta höyry pääsee ulos, mutta paistoliemi pysyy pussissa.

4. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, varo ettei mittari osu siihen.

5. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin syvälle uunipellille keskitasolle tai alemmas kinkun koosta riippuen.

6. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen.

7. Paista kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo.

8. Kinkku on kypsä, kun mittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta.

 

 


 




                KINKUN PAISTAMINEN LEIVINUUNISSA

Perinteikäs leivinuuni soveltuu hyvin myös joulukinkun paistamiseen, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan. Ensinnäkin, jotta kinkku paistuu leivinuunissa kypsäksi, on leivinuunia lämmitettävä etukäteen tarpeeksi kauan. Lämmittämisen jälkeen kannattaa kuitenkin odottaa, että leivinuunin lämpötila on noin 150 astetta ennen kuin laittaa kinkun paistumaan. Aloituslämpötila on korkeampi kuin sähköuunissa paistettaessa, sillä on otettava huomioon, että leivinuunin lämpötila laskee hiljalleen.

Jotta kinkun paistaminen leivinuunissa onnistuu, tulisi uunin lämpötilan olla koko paistamisen ajan vähintään 80 astetta. Kinkun alle kannattaa leivinuunissakin laittaa paistamisen ajaksi syvä uunipelti.

Koska lämpötilan hallinta leivinuunissa on sähköuuniin verrattuna haastavaa ja leivinuuneissa on keskenäänkin eroja, selviää kinkun tarkka paisto-aika parhaiten paistomittarin avulla. Kinkku on kypsä, kun mittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että joulukinkun paistaminen leivinuunissa kestää noin tunnista puoleentoista per kilo.

 

 


 



                        KINKUN PAISTOAIKA

Sähköuunissa joulukinkun paistoaika on noin 1,5 tuntia per kilo. Se, kauanko kinkun paistaminen tarkalleen kestää, riippuu paitsi kinkun koosta ja muodosta, myös uunien yksilöllisistä eroista. Lisäksi kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa hieman paistoaikaan.

Paistomittari onkin paras tapa varmistaa oikea kinkun paistoaika. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74 astetta, jotta se on kypsä. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva.

Ota myös huomioon, että kinkun lämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista.

 

 

 

                  KINKUN KUORRUTTAMINEN

Joulukinkun paistaminen huipentuu yleensä kinkun kuorruttamiseen. Kun kinkku on kypsä, anna sen jäähtyä hetken aikaa ja poista sitten verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta. Rasvaa voi jättää mieltymyksensä mukaan hieman, sillä se tuo makua myös kinkun kuorrutukseen.

Perinteinen kinkun kuorrutus sisältää sinappia, kananmunaa ja korppujauhoja. Kananmuna ei ole välttämätön ainesosa, joten voit halutessasi myös jättää sen pois. Valmista kinkun kuorrute eli sinappihuntu sekoittamalla keskenään n. 3 rkl sinappia ja yksi kananmuna. Kuorruta kinkku levittämällä seos kinkun päälle ja ripottele lopuksi pinnalle korppujauhoja.

Viimeistele joulukinkun kuorrutus paistamalla kinkkua vielä 250-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia. Vahdi kinkkua koko ajan, ettei kuorrute pala. Ota kinkku uunista, kun kuorrute on kauniin kullanruskea!

 

 


 



YLEISIMMÄT JOULUKINKKUUN LIITTYVÄT VIRHEET

 

Viisi tärkeintä kinkun paistamisessa ja tarjoilussa muistettavaa asiaa:

 

1.Muista ottaa joulukinkku ajoissa sulamaan.

2.Älä paista kinkkua ilman paistomittaria.

3.Jäähdytä joulukinkku paistamisen jälkeen mahdollisimman nopeasti.

4.Kuorruta kinkku vasta kun se on kunnolla jäähtynyt.

5.Siirrä joulukinkku kylmään aina mahdollisimman nopeasti tarjoilun jälkeen.

 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

Kahtap Bolognassa kakkonen

KAPTAH VOITTOON BOLOGNASSA