SUOMALAISET JOULURUUAT
Ennen vanhaan pula-aikana jouluksi
pyrittiin järjestämään hyvää, koko vuoden parasta syömistä. Lapset saivat
siirapista tehtyjä karamelleja ja sokeria oli saatavilla.
Jouluruokiin liittyy sanonta ”kun
loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa”. Tämä tarkoittaa sitä, että
joulunajan hyvät ruoat on syöty loppuun ja paluu arkeen tapahtuu suurin
piirtein loppiaisen aikoihin.
Jouluateria jätettiin ennen pöydälle
koko yöksi. Sitä saivat sitten kotitontut ja muut nälkäiset käydä syömässä
pitkin yötä.
Perinteiseen suomalaiseen
joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu- ja
perunalaatikko, ja yleensä aina joulukinkku, ostettu tai itse valmistettu.
Nykyisin kinkun vaihtoehtona voidaan tarjota kalkkunaa tai kasvissyöjillekin
sopivaa seitankinkkua. Myös rosolli, karjalanpaisti, luumukiisseli sekä
erilaiset kalaruoat kuten lipeäkala, kylmäsavustettu lohi sekä graavilohi ja
-siika ovat joulun ajan ruokia.
Kalaruoat juontavat juurensa
paastosta, jota ennen vietettiin adventtiaikana. Jouluaaton ruokia on riisistä
valmistettu joulupuuro manteleineen. Jouluna syödään myös joulutorttuja ja
piparkakkuja, joita entisaikaan leivottiin jo viikkoja ennen joulua.
Jouluateria on päätapahtuma sekä aattona että joulupäivänä.
Kautta aikojen erilaiset
alkoholijuomat, kuten glögi ja joulu- tai talvioluet kuuluneet monen
suomalaisen joulunviettoon. Tilastojen mukaan Alkon myynti kasvaa huomattavasti
joulua edeltävien kahden viikon aikana ja litramääräisesti eniten kasvaa
punaviinien myynti. Glögi on yleistynyt joulujuomana ja ohittanut kahvin
varsinkin pikkujouluissa. Nykyisin kuitenkin glögiä tarjotaan useammin
alkoholittomana, joissakin paikoissa on tarjolla sekä punaviinillä terästettyä
että alkoholitonta glögijuomaa. Nykyisin valmistetaan myös joulusimaa, joka
muuten on varsinaisesti vappujuoma. Suklaa ja muut makeiset kuuluvat myös
jouluun.
Monissa julkisissa laitoksissa,
kouluissa ja työpaikoilla on ennen joulua yhteinen jouluateria. Nykypäivänä
monissa yrityksissä tarjottava ateria on
samalla kiitos henkilökunnalle kuluneen vuoden aherruksesta.
LANTTULAATIKKO
·
reilu 1 kg lanttua
·
n. 1/2 l vettä
·
suolaa
·
3 dl kermamaitoa
·
1 dl korppujauhoja
·
1-2 kpl kananmunia
·
2-3 rkl siirappia
·
hiven muskottipähkinää
·
hiven inkivääriä
·
valkopippuria
1. Keitä lohkotut, kuoritut lantut
suolalla maustetussa vedessä kypsiksi miedolla lämmöllä. Laita vettä vain sen
verran, että lantut juuri ja juuri peittyvät. Pidä kattilassa kansi päällä.
2. Soseuta ne keitinliemineen.
3. Lisää kermamaidossa turvonneet
korppujauhot ja muut aineet joukkoon.
4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan
ja kuvioi pinta lusikalla.
5. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
6. Paista 150°C:ssa noin 1 1/2
tuntia.
PERUNALAATIKKO
·
2 1/2 kg perunoita
·
3/4 dl vehnäjauhoja
·
noin 3 dl keitinvettä
·
noin 1/2 l maitoa
·
suolaa
·
1-2 rkl siirappia
1. Valitse perunoiksi hyvin
soseutuvaa lajiketta.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne
suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.
3. Anna perunasurvoksen jäähtyä
hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä
keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. Ei yli
75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly.
4. Lisää massaan puolet
vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.
5. Pane kannella peitetty
perunamuusikattila noin 60°C:seen uuniin imeltymään.
6. Sekoita puolen tunnin kuluttua
loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy
ja saa makean maun.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen
maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
8. Mausta seos suolalla ja
tarvittaessa siirapilla.
9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan
vain puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos
haluat, pane pari voinokaretta pinnalle.
10. Paista laatikkoa noin 150°C:ssa
2h´
PORKKANALAATIKKO
·
1 kg porkkanoita
·
2 dl puuroriisiä
·
5 dl vettä
·
1 tl suolaa
·
1 rkl siirappia
1.Keitä kuoritut ja paloitellut
porkkanat vähässä vedessä kypsiksi. Vettä voi olla vain sen verran, että palat
juuri ja juuri peittyvät.
2.Keitä riisi toisessa kattilassa
kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
3.Soseuta porkkanat esimerkiksi
sauvasekoittimella.
4.Sekoita yhteen porkkanasose,
keitetty riisi ja porkkanoiden keitinliemi.
5.Mausta suolalla ja siirapilla.
6.Kaada massa voideltuun vuokaan ja
kypsennä 200°C:ssa noin 1h.
ROSOLLI
·
3 keitettyä perunaa
·
3 keitettyä porkkanaa
·
3-4 kpl keitettyä tai
etikkapunajuurta
·
1 herkkukurkku
·
1 hapan omena
·
1 pieni sipuli
·
suolaa
·
valkopippuria
1.Kuori juurekset ja sipuli. Kuori
omenat ja poista niistä siemenkota.
2.Leikkaa kaikki kasvikset,
tasakokoisiksi kuutioiksi ja pane ne kulhoon.
3.Mausta kevyesti suolalla ja
pippurilla. Sekoita varovasti. Anna rosollin olla kylmässä.
4.Vatkaa kastikkeen kerma löysäksi
vaahdoksi ja mausta se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuurien
liemellä.
JOULUKINKUN PAISTO
Paista kinkku näin:
1.Aseta paistomittari kinkkuun
Aseta paistomittari kinkun
paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun.
2.Paista kinkkua ensin 200 °C 30 min
Laita kinkku uuniin rasvapuoli
ylöspäin ja paista ensin 200 °C noin puoli tuntia.
3.Laske lämpötilaa 100 °C
Laske lämpötila 100 °C ja paista
kinkkua vielä n. 1,5 tuntia per kilo.
4.Paista kunnes kinkun sisälämpötila
on haluttu
Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C
ja ylikypsän n. 83 °C.
KINKUN PAISTAMINEN
PAISTOPUSSISSA
Joulukinkku voidaan paistaa uuniin
sopivassa paistopussissa. Pussin ansiosta paiston yhteydessä saadaan talteen
erittäin maukas kinkun liemi. Paistopussista on myös se hyöty, että kinkun
paistaminen ei sotke uunia. Paistopussia käytettäessä tulee varoa, ettei pussi
osu uunin vastuksiin tai seiniin.
Kinkun paistolämpötila on ohjeesta
riippuen 100–125 astetta. Me Snellmanilla suosittelemme paistolämpötilaksi 100
astetta, koska kinkun paisto matalassa lämpötilassa parantaa kinkun
mehukkuutta. Myös kinkun paistaminen pussissa tekee siitä hieman mehevämmän.
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku.
Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Laita joulukinkku paistopussiiin.
Jätä pussin yksi kulma ylöspäin ja leikkaa kulma auki, jotta höyry pääsee ulos,
mutta paistoliemi pysyy pussissa.
4. Työnnä paistomittari kinkun
paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on
luu, varo ettei mittari osu siihen.
5. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin
syvälle uunipellille keskitasolle tai alemmas kinkun koosta riippuen.
6. Paista kinkkua 200 asteessa noin
puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin
lämpötila 100 asteeseen.
7. Paista kinkkua uunissa noin 1,5
tuntia per kilo.
8. Kinkku on kypsä, kun mittari
näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta.
KINKUN
PAISTAMINEN LEIVINUUNISSA
Perinteikäs leivinuuni soveltuu
hyvin myös joulukinkun paistamiseen, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan.
Ensinnäkin, jotta kinkku paistuu leivinuunissa kypsäksi, on leivinuunia
lämmitettävä etukäteen tarpeeksi kauan. Lämmittämisen jälkeen kannattaa
kuitenkin odottaa, että leivinuunin lämpötila on noin 150 astetta ennen kuin
laittaa kinkun paistumaan. Aloituslämpötila on korkeampi kuin sähköuunissa
paistettaessa, sillä on otettava huomioon, että leivinuunin lämpötila laskee
hiljalleen.
Jotta kinkun paistaminen
leivinuunissa onnistuu, tulisi uunin lämpötilan olla koko paistamisen ajan
vähintään 80 astetta. Kinkun alle kannattaa leivinuunissakin laittaa
paistamisen ajaksi syvä uunipelti.
Koska lämpötilan hallinta
leivinuunissa on sähköuuniin verrattuna haastavaa ja leivinuuneissa on
keskenäänkin eroja, selviää kinkun tarkka paisto-aika parhaiten paistomittarin
avulla. Kinkku on kypsä, kun mittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun
sisälämpötila on 83 astetta. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että
joulukinkun paistaminen leivinuunissa kestää noin tunnista puoleentoista per
kilo.
KINKUN
PAISTOAIKA
Sähköuunissa joulukinkun paistoaika
on noin 1,5 tuntia per kilo. Se, kauanko kinkun paistaminen tarkalleen kestää,
riippuu paitsi kinkun koosta ja muodosta, myös uunien yksilöllisistä eroista.
Lisäksi kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa hieman paistoaikaan.
Paistomittari onkin paras tapa
varmistaa oikea kinkun paistoaika. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74
astetta, jotta se on kypsä. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, pitää
sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei
kinkusta tule liian kuiva.
Ota myös huomioon, että kinkun
lämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista.
KINKUN
KUORRUTTAMINEN
Joulukinkun paistaminen huipentuu
yleensä kinkun kuorruttamiseen. Kun kinkku on kypsä, anna sen jäähtyä hetken
aikaa ja poista sitten verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta.
Rasvaa voi jättää mieltymyksensä mukaan hieman, sillä se tuo makua myös kinkun
kuorrutukseen.
Perinteinen kinkun kuorrutus
sisältää sinappia, kananmunaa ja korppujauhoja. Kananmuna ei ole välttämätön
ainesosa, joten voit halutessasi myös jättää sen pois. Valmista kinkun kuorrute
eli sinappihuntu sekoittamalla keskenään n. 3 rkl sinappia ja yksi kananmuna.
Kuorruta kinkku levittämällä seos kinkun päälle ja ripottele lopuksi pinnalle
korppujauhoja.
Viimeistele joulukinkun kuorrutus
paistamalla kinkkua vielä 250-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia. Vahdi
kinkkua koko ajan, ettei kuorrute pala. Ota kinkku uunista, kun kuorrute on
kauniin kullanruskea!
YLEISIMMÄT JOULUKINKKUUN LIITTYVÄT VIRHEET
Viisi tärkeintä kinkun paistamisessa
ja tarjoilussa muistettavaa asiaa:
1.Muista ottaa joulukinkku ajoissa
sulamaan.
2.Älä paista kinkkua ilman
paistomittaria.
3.Jäähdytä joulukinkku paistamisen
jälkeen mahdollisimman nopeasti.
4.Kuorruta kinkku vasta kun se on kunnolla
jäähtynyt.
5.Siirrä joulukinkku kylmään aina
mahdollisimman nopeasti tarjoilun jälkeen.
Kommentit
Lähetä kommentti