LÖYTÖKISSAN CARAN TARINA

 




Tämä on tarina Carambasta, joka on löytökissa, jonka ostin Helsingin Eläinsuojeluyhdistykseltä vuonna 2010.


Cara


Caramba, jonka lempinimi on Cara oli löytynyt Kouvolasta navetasta emonsa ja kahden sisaruksen kanssa marraskuussa 2009. Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistykseen mahtui vain sisarukset ja emo, joten Cara vietiin Helsingin Eläinsuojeluyhdistykselle, emo ja sisarukset jäivät Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistykselle.

Cara

Hoitajat joutuivat alkuun käsittelemään Caraa nahkahanskoilla, koska hän oli aika äkäinen käsiteltäessä. Cara oli 7 kuukauden ikäinen, kun ostin hänet. Cara oli ollut 4 kuukautta Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksellä ja sinä aikana tottunut jo ihmisen käsittelyyn, mutta oli arka ja pelokas. Ihana pieni karvapallo.

 

Cara muutti sitten uuteen kotiin, jossa oli entuudestaan kaksi muuta kissaa, Alma (10v) & Nelli (12v).  Cara-raukka nukkui ensimmäisen yönsä kissojen hiekkalaatikossa. Sitä pelotti alkuun uudet kissakaverit, joista tulivat myöhemmin hänen parhaat ystävänsä. Kissavanhukset Alma & Nelli opettivat miten metsästetään kärpäsiä parvekkeella. Oli hauska seurata kolmikon yhteiseloa. Iltaisin oli hauska katsella, kun kolmikko juoksi peräkkäin ilta rallia pitkin asuntoa.

Cara, Vili, Nelli

Caran ollessa 3-vuotias Alma-kissa kuoli 12-vuotiaana munuaisten vajaatoimintaa. Se oli niin kova menetys Caralle & Nellille että he olivat alkuun masentuneita ja ikävöivät Alma-kissaa, joka ei enää heidän luokseen saapunut. Cara & Nelli jäivät sitten kahdestaan ja vuoden päästä Alman kuolemasta saivat uuden kissakaverin Vilin. Vili oli  1 v 3kk kun saapui Caran & Nellin elämään. Alkuun oli sähinää ja sihinää.  Siitä sitten alkoi kolmikon yhteiselo ja se sujui oikein mukavasti ja kivasti.

Alma & Nelli

Cara oli 7-vuotias, kun  Nelli-kissa kuoli 19-vuotiaana. Nivelrikko vei voiton ja äityi niin pahaksi, että Nelli lähti kissojen taivaaseen Alma-kissan luokse. Se oli todella kova pala Caralle & Vilille jolle Nelli oli ollut kuin emo. Nelli pesi iltaisin Caraa & Viliä. Metsästi niiden kanssa parvekkeella kärpäsiä ja katselivat parvekelasien takaa lintuja. Juoksivat iltaisin rallia kolmisteen. Vielä tänäkin päivänä, kun kuulevat rappukäytävässä kissan maukumista, joka muistuttaa Nellin ääntä, niin he menevät oven taakse odottelemaan tuleeko Nelli kotiin.

Cara & Vili


Nyt on kulunut 5-vuotta Nellin kuolemasta.  Cara & Vili ovat parhaat ystävät, jotka touhuavat yhdessä. He ovat jo kissavanhuksia. Vili on 9-vuotias ja Cara 12-vuotias.

Cara & Vili

He kävivät, joka vuotisessa terveystarkastuksessa syyskuussa. Vili on ihan terve mutta häneltä piti poistaa kaksi kipeätä hammasta.

Caralla huomattiin verikokeissa, että hän sairastaa kilpirauhasen liikatoimintaa ja sai lääkityksen siihen ja onneksi lääkkeet saa nykyään nestemäisenä. On huomattavasti helpompi antaa lääkkeet nestemäisenä. Alkuun lääke annetaan aamuin ja illoin, mutta lääkitystä voidaan mahdollisesti myöhemmin tiputtaa kerran päivään.  Kolme viikkoa sitten oli  kontrollikäynti eläinlääkärillä ja lääkitys alkanut tehoamaan. Siten oli vuorossa joka vuotinen hammashoito = hammaskivenpoisto ja hammasröntgen, jossa näkee hampaiden kunnon paremmin juuria myöten. Caralta poistettiin yksi kipeä hammas ja tehtiin hammaskivenpoisto.

 

 

                                               KUN LEMMIKKI SAIRASTUU

Jokaisen lemmikkieläimen ottajan on varauduttava siihen, että jossakin vaiheessa edessä on tilanne, kun lemmikki sairastuu.

Jotkut lemmikit sairastuvat jo nuorina, mutta yleensä viimeistään vanhuus tuo mukanaan myös erilaisia vaivoja. Jos sairaudet ovat alussa oireettomia, lemmikin omistaja ei tule välttämättä edes ajatelleeksi, että hänen lemmikkinsä voisi olla sairas. Sairauksista suurin osa paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun lemmikki viedään tutkittavaksi eläinlääkäriin.

Sairaus tai sairaudet yllättävät usein eläimen omistajan, joka saattaa pohtia sitä, miksi juuri hänen lemmikkinsä on sairas ja mitkä ovat hoitomahdollisuudet. Tässä vaiheessa on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa elinajasta ja elämänlaadusta. Kannattaa muistaa, että lääkityksen avulla sairauksista osa pysyy hallinnassa. Ruokavaliollakin voidaan hidastaa sairauksien etenemistä ja saada jopa vuosia lisäaikaa. Myös leikkaukset ovat yksi hoitovaihtoehto.

 

 

                                       HAASTEET

Arki voi olla sairastuneen lemmikin kanssa haastavaa. Jos sairautta hoidetaan lääkkein, saattaa lääkitseminen osoittautua hankalaksi. Etenkin pillerin antaminen kissalle voi olla vaikeaa. Onneksi nykyään suurin osa lääkkeistä on myös nestemäisinä. On myös tärkeätä muistaa, että lääkitys on annettava eläimelle joka päivä samaan aikaan ja joskus jopa aamuin illoin. Omat aikataulut pitää sovittaa sairaan lemmikin hoidon mukaisiksi: lääkityksestä ei voi luistaa.

Lemmikkieläimen vointia on seurattava. On varmistettava, että eläin syö, juo ja tekee tarpeensa, eli perusasioiden on oltava kunnossa. Jos esimerkiksi kissa on syömättä yhdenkin vuorokauden, sen maksa alkaa vaurioitua. Juominenkin on tärkeätä, ettei eläimen elimistö pääse kuivumaan. Lemmikin suoliston toimintaa on hyvä seurata ja ylös kannattaa kirjata niin löysä ja kova uloste kuin ripulointi ja ummetuskin. Myös lemmikin painoa, turkin kuntoa ja juomisen määrää on seurattava.

 

 

                     KILPIRAUHASEN LIIKATOIMINTA

Kilpirauhasen liikatoiminta on yleinen sairaus keski-ikäisillä ja vanhoilla kissoilla. Kilpirauhasen liikatoiminnan taustasyy on vielä suurelta osin tuntematon.

Kissan kilpirauhasen tuottama tyroksiini säätelee kissan aineenvaihduntaa. Kilpirauhasen liikatoiminta johtaa hormoniepätasapainoon, joka saa kissan elintoiminnot kiihtymään. Hoitamaton kilpirauhasen liikatoiminta voi johtaa kissan sydänlihassairauteen, joka johtaa vajaatoimintaan.

 

 

KILPIRAUHASEN LIIKATOIMINNAN OIREET:

                          painon putoaminen

                          lisääntynyt juominen

                          lisääntynyt ruokahalu

                          ihon ja turkin huono kunto

                          yliaktiivisuus

                          ripuli ja/tai oksentelu

 

ERI HOITOVAIHTOEHDOT:

                          Ruokkiminen erityisellä ruokavaliolla

                          Päivittäinen lääkitys

                          Hoito radioaktiivisella jodilla

                          Leikkaus

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen