Kissojen säänöllinen hammastarkastuksen tärkeys



                          Kissojen hammastarkastukset


Kissojen hammastarkastuksesta liikkuu paljon vääristynyttä tietoa. 
Hammasterveydestä huolehtiminen on tärkeää.


Hammassyöpymä on sairaus, joka syövyttää hammasta sisältä päin. Hammassyöpymän syytä ei tiedetä, eikä se näy ulospäin yleensä ennen kuin hammas on jo syöpynyt todella kipeäksi ja ien alkaa verestää. Hammas voi syöpyä niin pahasti, että se putoaa pois. Hammassyöpymää on epäilty olevan jopa noin 30 %:lla kissoista. Hammassyöpymän varhaisessa vaiheessa ainoa tapa sen toteamiseen on hammasröntgen.

Synnynnäisten hammassyöpymien syytä, kun ei tiedetä, on niitä mahdotonta ennaltaehkäistä. Hammassyöpymien etenemistä ei voida pysäyttää, mutta joskus ienrajan alla alkuvaiheessa olevat muutokset saattavat olla pidempään oireettomia. Kaikki hampaat, joissa syöpymämuutos ulottuu ienrajan yläpuolella hammasluuhun asti, tulisi poistaa.

Hammaskivun vuoksi kissa pureskelee haluttomammin ja saattaa siirtyä syömään pehmeämpiä ruokia. Kipeällä suulla on myös vaikeampaa pitää huolta turkista.Kissan hampaat on hyvä tarkastaa säännöllisesti esimerkiksi vuositarkastuksien yhteydessä ja aina, jos kissa aristelee suutaan tai sen syömistottumukset muuttuvat tai jos kissalle muodostuu hammaskiveä.

Kissa näyttää suun kivun huonosti ja toisin kun monesti luullaan, kissa ei lopeta syömistä vaikka suu olisi jo erittäin kipeä. Jos syöminen alkaa hidastua, käydä toispuoleiseksi tai loppuu kokonaan puremisvaikeuksien vuoksi, on jo todella kiire eläinlääkäriin. Kissan hampaiden röntgenkuvaus kannattaa tehdä, koska moni hammassairaus antaa viitteitä itsestään vasta melko myöhäisessä vaiheessa, joten kissa voi olla suustaan hyvin kipeä pitkään ennen kuin se voidaan paljaalla silmällä havaita. Röntgenissä sen sijaan nähdään jo alkavatkin muutokset.
Kissojen hammasterveys on asia, jota laiminlyödään liian usein. Silti se on tärkeä osa kissan perusterveydenhoitoa, koska tulehtuneet ikenet ovat paitsi kipeät, voivat myös altistaa muille sairauksille, koska suun alueelta bakteerit pääsevät helposti verenkiertoon. Säännölliset hammastarkastukset ja hammaskiven poisto ovat tärkeitä kissoille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

Kahtap Bolognassa kakkonen

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

KAPTAH VOITTOON BOLOGNASSA