ELITLOPPET-VOITTAJAN PROPULSION KILPAILU-URA PÄÄTTYI ?


31 toukokuuta 2020 Elitloppetin voiton  vei 9-vuotias Propulsion. Oriin vauhti loppusuoralla oli pitelemätöntä ja se nappasi palkinnoksi kolme miljoonaa kruunua.Ykkössijan päälle on kuitenkin tullut tummia pilviä.
Norjalaislehti Trav og Galopp-Nytt sai selville, että yhdysvaltalaissyntyiselle ravurille on tehty kotimaassaan molempiin etujalkoihin matala hermokatkaisu. Tarkoituksena on vähentää tai poistaa tuntoa kavion alueelta. Syynä voi olla esimerkiksi kavioluun murtuma.
Toimenpide on Yhdysvalloissa sallittu, mutta Ruotsissa sääntöjen vastainen. Stall Zet osti Propulsionin vuonna 2015 ja rekisteröi sen Ruotsiin.
Hermokatkaisuoperaatiossa käynyt hevonen ei saa kilpailla Ruotsissa tai muuallakaan Pohjoismaissa. Näin on kuitenkin tapahtunut, sillä Propulsion on voittanut Elitloppetin lisäksi Finlandia-ajon. Elitloppetissa ori on ollut viidesti.
Ruotsissa on ihmetelty miten kukaan maan raviurheilussa ei ole aiemmin huomannut Propulsionin toimenpidettä. Se on hyvä kysymys. 




Propulsionin valmentaja Daniel Redén oli uutisista järkyttynyt. Asiasta erikoisen tekee se, että hän kuuli hermotoimenpiteestä alunperin Ruotsin raviurheiluliiton turvallisuusvastaava Steen Morten Johansenilta ensimmäisen kerran viime vuonna. Eläinlääkärit eivät ole havainneet mitään vaikka he tutkivat kaikki Yhdysvalloista tuodut hevoset.




 HERMOKATKAISUSSA OLLUT ELITLOPPET-VOITTAJA PROPULSION ?



Ruotsissa ja ravimaailmassa kohistaan  31 toukokuuta 2020 Solvallan arvostetun Elitloppet-kilpailun voittaneesta Propulsion-hevosesta. Kilpailun jälkeen kävi ilmi, että hevoselle on tehty molempien etujalkojen hermokatkaisu Yhdysvalloissa vuonna 2015 ennen kuin hevonen tuli Ruotsiin.

Ruotsissa kilpailevilta hevosilta toimenpide on kielletty, eivätkä sen läpikäyneet hevoset saa kilpailla maassa. Hermokatkaisun myötä hevonen ei tunne jaloissa kipua.

Propulsionin valmentajana toimiva Daniel Reden vastasi kohuun ruotsalaisen Stall Zet -ravitallin verkkosivuilla: ”Viikko, joka alkoi elämäni parhaimpana, muuttui  painajaiseksi, jolla ei näytä olevan loppua. Jos olisimme tienneet tästä, emme olisi tehneet tarjousta Propulsionista. Kunnioitan täysin asetuksia ja olen ensimmäisenä puolustamassa puhdasta urheilua. On erittäin tärkeää, että tutkinta suoritetaan oikein ja Propulsionin saavutukset eivät katoa virheellisin perustein.” Reden kirjoittaa.

Reden kertoo tekstissään, että hevosen mukana tulleissa asiakirjoissa ei ollut viitteitä hermoleikkauksesta. Hän kuuli asiasta ensimmäistä kertaa viime vuonna, mutta mikään eläinlääkäritutkimus ei voinut todistaa väitteitä todeksi.

Stall Zet hankki hevosen yhdysvaltalaisesta hevoshuutokaupasta 2015.

Ruotsin raviurheiluliitto on aloittanut tapauksesta tutkinnan ja Propulsion on asetettu kilpailukieltoon.

Yhdeksänvuotias Propulsion on voittanut urallaan yli 34 miljoonaa kruunua eli noin 3,3 miljoonaa euroa.









TEKIKÖ LEIKKAUS ELITLOPPETIN VOITTAJASTA SUPERHEVOSEN?

Norjalaislehti Trav og Galopp-Nytt paljasti tiistaina, että sunnuntaina Elitloppetin voittaneelle Propulsionille on tehty kotimaassaan Yhdysvalloissa molempiin etujalkoihin hermokatkaisu. Tarkoituksena on vähentää tai poistaa tuntoa kavion alueelta.

Toimenpide on Yhdysvalloissa sallittu, mutta Ruotsissa sääntöjen vastainen. Stall Zet osti Propulsionin vuonna 2015 ja rekisteröi sen Ruotsiin.

Hermokatkaisuoperaatiossa käynyt hevonen ei saa kilpailla Ruotsissa tai muuallakaan Pohjoismaissa.

Hermokatkaisu voidaan tehdä joko kemiallisesti tai kirurgisesti. Se ei ole sinänsä hevosilla kielletty toimenpide, mutta skandinaavisten sääntöjen mukaan sellaisella hevosella ei saa kilpailla.Hevosella, jolle on tehty hermonkatkaisuoperaatio ei voida kilpailla. Ravikilpailusäännöt yksiselitteisesti kieltävät sen.

Propulsionin sijoitukset olivat ennen operaatiota 8, 6, 3, 6, 4 ja 3. Hermojen katkaisu vaikutti hevoseen merkittävästi, sillä sen jälkeen saldo parani huimasti: tuloksena oli viisi voittoa ja yksi seitsemäs sija.

Ori on osallistunut Elitloppetiin viidesti ja voittanut myös Finlandia-ajon vuonna 2016. Viedäänkö siis myös Finlandia-ajon voitto pois?









                          VAARATILANTEITA

Hermokatkaisu saattaa aiheuttaa suuria ongelmia hevoselle ja muille samassa kilpailussa oleville ravureille.

Kipu on suojamekanismi, joka varoittaa käyttämästä raajaa epänormaalilla tavalla. Kun suojamekanismia ei ole, hevonen on altis loukkaantumisille.

Saattaa olla tavattoman vaarallista hevoselle itselleen, ettei sillä ole tuntoa jalassa. Kun hevonen ei tunne kipua, se käyttää raajaansa tavattoman suurella voimalla ja intensiteetillä. Riski entistä pahemmille loukkaantumisille on olemassa.
Myös muut radalla olevat hevoset ja ohjastajat ovat vaarassa.

Kun raajassa ei ole tuntoa, eläin saattaa kompuroida tai kaatua. Jos hevonen kaatuu kesken kilpailun, kun mennään tiukassa ryhmämuodostelmassa, kuskeilla on olematon aika reagoida. Saattaa tulla pahoja kolareita, joissa voi tulla loukkaantumisia hevosille ja ihmisille.

Hermokatkaisua pidetään nykyään vanhanaikaisena toimenpiteenä. Niitä saa yhä tehdä, mutta paremman diagnostiikan ansiosta eläinlääkärit löytävät parempia ratkaisuja hoitaa vammoja.

Hippoksen asiantuntijaeläinlääkärin mukaan Propulsionin hermokatkaisu voi olla jopa eläinsuojelukysymys.

Suomessa eläinsuojelulaki ei ota hermokatkaisuun suoraan kantaa, mutta tähän pätee yleinen säädös, ettei eläimelle saa aiheuttaa tarpeetonta kipua ja tuskaa.

Ruotsissa eläinsuojelulaki on tiukempi kuin meillä. Mielenkiintoista nähdä, miten eläinsuojelun näkökulmasta Ruotsin keskusjärjestö ja yhteiskunta ottaa kantaa.






                            HOITO-OHJEITA


Ruotsalaissivusto Sulkysport julkaisi  Propulsionin potilaskertomuksen ja sen saamat kotihoito-ohjeet. Epikriisin mukaan hermokatkaisu on tehty molempiin etujalkoihin 27. huhtikuuta 2015.

Omistajat halusivat toimenpiteen, sillä ori kärsi kavio-ongelmista ja ontumisesta. Propulsionin molemmista etujaloista poistettiin hermokudosta ja haarakkeita laserilla noin viiden sentin alueelta.

Neurektomian tuloksena kivun tulisi hävitä molemmista etujaloista välittömästi. Koska Propulsionilla ei enää ole etujalkojen kavionpohjassa ja säteellä tuntoa, sitä täytyy hoitaa päivittäin huolellisesti ja varmistaa, ettei vamman alueelle ole päässyt painumaan vierasesineitä, potilaskertomuksessa lukee.

Suurimalle osalle hevosia tunto palaa ihon pintakudoksiin melko nopeasti leikkauksen jälkeen, mutta kavion sisemmät rakenteet pysyvät tunnottomina keskimäärin 1–2 vuotta. Monesti paljon pidempäänkin.

Asiantuntijat ympäri maailmaa ovat eri mieltä tunnon palaamisesta neurektomian jälkeen. Yksiselitteistä faktatietoa ei ole, sillä arviot vaihtelevat kuukausista vuosiin.

Tuntoa tutkitaan painelemalla hevosen kavion ruununrajaa esimerkiksi kuulakärkikynän päällä. Jos hevonen nykäisee jalkaansa, voidaan tehdä päätelmä, että se tuntee jotakin. Varmempaa tapaa ei ole.

Varsinkin kilpailun yhteydessä tämä on epäluotettavaa. Hevonen voi olla silloin jännittynyt ja hermostunut, minkä takia virhemahdollisuus on suuri.

Arvioiminen, että palautuuko tunto kokonaan tai osittain, on tavattoman vaikeaa. Mielestäni sitä on vaikea absoluuttisesti tietää, sillä ei ole kunnon menetelmiä tai mitattavia suureita asian toteamiseksi.

Sillä, tunteeko hevonen operoidussa jalassaan jotakin, ei ole Suomen tai Ruotsin raviurheilun sääntöjen kannalta lainkaan merkitystä. Kyse on siitä, onko operaatio tehty vai ei.

Yhdysvaltain raviurheiluliitto USTA on vahvistanut, että Propulsionille on tehty hermokatkaisu. Tieto on myös sen julkisessa rekisterissä.


 Hermokatkaisun jälkeen täytyy pitää erittäin  hyvää  huolta kavioista    
                                                                                   
                                





PROPULSIONILLA EI KILPAILUOIKEUTTA POHJOISMAISSA?


Ruotsin ravien Propulsion-oriiseen liittyvän sotkun seurauksena herää kysymys, miten oriin elämään suhtaudutaan esimerkiksi Suomen Hippoksen säännöissä? Se voitti Vermon Finlandia-ajon 2016 ja oli toinen 2017. Ja voisiko ori astua Suomessa ellei Ruotsissa?


Jos on tosiaan faktaa, että Propulsionin hermoja on Pohjois-Amerikassa operoitu, on tapaus hyvin ongelmallinen Ruotsin keskusjärjestölle.

Aikanaanhan Suomessa vaikuttanut ori Friendly Face tosiaan ei saanut Ruotsissa kilpailla samasta syystä. Friendly Facen ajan jälkeen hermokatkaistujen hevosten kilpailuoikeus on kielletty kaikissa Pohjoismaissa. Euroopan tasolla ei tietääkseni ole otettu kantaa. Ruotsissa on vielä erikseen kielletty tällaisen hevosen käyttäminen myös siitoksessa. Suomessa ei siitoskäytössä oteta kantaa tuohon. Myös Amerikassa näiden kilpaileminen on nykyään tietääkseni kiellettyä. Kaiken kaikkiaan se on jotenkin vanhanaikainen toimenpide nykymaailmassa.









KUINKA ARVELLUTTAVASTA TOIMENPITEESTÄ ON KYSE?


Itse toimenpidettä ei ole kielletty. Se on joidenkin hevosten tapauksessa jopa perusteltu hevosen hyvinvoinnin kannalta, jotta kyseinen yksilö voi elää suhteellisen normaalia hevosen elämää. Kilpailutoiminnassa se on kuitenkin ehdottoman kiellettyä.

Propulsionin tapauksesta odotellaan nyt kannanottoa Ruotsin keskusjärjestöltä. Miten oriin kilpailu- ja siitostulosten naapurimaassa tulee oikein käymään? Oriin voitot mitataan Pohjoismaissa kymmenissä miljonissa kruunuissa ja se on juossut ennätyksiä useilla kilparadoilla.




USA:STA VAHVISTETTIIN PROPULSIONIN  HERMO-OPERAATIO

Elitloppet-voittaja Propulsionin urasta Ruotsissa on kehkeytymässä varsinainen soppa. On paljastunut, että ori on läpikäynyt Pohjois-Amerikassa hermojenkatkaisuoperaation. Sellaiset hevoset eivät naapurimaassamme saisi kilpailla, eivätkä edes astua siitosoriina!
USA:n keskusjärjestön tiedot vahvistavat Propulsionin, joka voitti  uransa viidennellä yrittämällä Elitloppetin, läpikäyneen kielletyn hermojenvaimennusoperaation tai, kuten ennen sanottiin, hermojenpolton. Esimerkiksi Suomessa oli -80-luvun lopussa Euroopan absoluuttinen huippu Friendly Face, joka ei samasta syystä saanut kilpailla Ruotsissa. Muissa Euroopan maissa ei ollut sääntöjä, jotka olisivat estäneet Pekka Korven tallissa valmentautuneen Friendly Facen kilpailumatkoja, mutta Ruotsiin ori ei päässyt mukaan.

Tiedon mahdollisesta kielletystä operaatiosta paljasti Pohjoismaissa ensimmäisenä norjalainen Trav og Galop Nytt. Tieto oli alunperin peräisin kanadalaislähteistä, ja TGN.no -sivuston mukaan sen olisi normaalisti pitänyt tulla hevosen papereiden mukana Ruotsin keskusjärjestöllekin.
Nyt isona kysymyksenä on, miten Ruotsin keskusjärjestö Svensk Travsport reagoi sille kaikesta päätellen uuteen informaatioon? Propulsionin (isä Muscle Hill) ei olisi pitänyt saada juosta Ruotsissa maan sääntöjen mukaan, mutta sen sijaan se on tehnyt siellä kymmenien miljoonien kruunujen "tilin". Lisäksi tällainen hermovaimennettu hevonen ei saisi toimia Ruotsissa siitosoriinakaan, ja sillä on jo paljon varsojakin. Saadaanko uusi Elitloppet-voittaja sekä ykkönen lukemattomiin muihin suurkilpailuihin? Menevätkö ennätykset uusiksi?





 


 
            Kuvankaapaus yhdysvaltain 
     raviurheiluliiton tietokannasta.
     Hermotoimeenpide lukee
     Propulsionin tiedoissa suoraan.





ELITLOPPET-VOITTAJALLE TEHTY KIELLETTY OPERAATIO KUOHUTTAA. MIKSI ASIA TULI JULKI VASTA NYT?


Ravimaailmaa kuohuttaa Elitloppetin  voittaneen Propulsionin tilanne. On käynyt ilmi, että Propulsionille on tehty vuonna 2015 molempien etujalkojen matala hermokatkaisu, jossa tehdään kavion aluetta tunnottomaksi.
Toimenpide on Ruotsissa kilpailevilta hevosilta yksiselitteisesti kielletty. Nykyään se on kielletty myös Suomessa. Hevonen saa hyötyä siitä, että kipu ei tunnu jaloissa.
Operaatio on harvinainen. Siitä kertoo hyvin se, että 30- vuotta raveja seurannut ja Ylen asiantuntijana Elitloppet-lähetyksessä toiminut Jari Haanniemi kuuli tällaisesta toimenpiteestä nyt ensimmäistä kertaa.

Propulsion myytiin aikoinaan Yhdysvalloista Ruotsiin. Operaatio on tehty Yhdysvalloissa. Pitkän linjan ravivalmentaja Kari Lähdekorpi kertoi Yle Urheilulle, mitä kaikkia ongelma tapaukseen liittyy.
” Se on monesta syystä vakava asia. Kun hevonen tuli huutokauppaan, tätä tietoa ei ollut huutokaupan luettelossa. Sitä ei kukaan tiedä, ovatko hevosen ostajat tienneet asiasta. Sen jälkeen vientipaperit tulevat Ruotsin keskusjärjestölle ja omistajalle. Kuka tiesi mitäkin ja miksi asiaan ei ole kukaan reagoinut, sitä emme tiedä. Se on dokumentti, jonka kaikki voivat lukea, mutta esimerkiksi minä en sitä ymmärrä. Se on eläinlääkäritekstiä, tavallinen maallikko ei sitä ymmärrä, Lähdekorpi sanoi.

Ravipiireissä on ihmetelty, miten asia on pysynyt piilossa näin kauan? Lähdekorpi on nyt kuullut, että asiasta on liikkunut huhuja ainakin Italiassa jo vuodesta 2016 lähtien.
”Kaikkein ihmeellisintä on, että eläinlääkärit ovat käyneet katsomassa Propulsionia viime vuonna ja todenneet, että molemmissa jaloissa on tunto. Asia on jäänyt siihen. Sitä en ymmärrä ollenkaan. Onko se sitten välinpitämättömyyttä vai typeryyttä vai mitä se on. Ei sitä kukaan varmaan tahallaan tee”, Lähdekorpi muistuttaa, että Ruotsissa on aina valmentajan vastuulla, että hevonen on kilpailukuntoinen.
Lähdekorven mukaan operaation hyöty kestää 1–2 vuotta. Se näkyykin Propulsionin tuloksissa heti operaation jälkeen, jolloin hevonen voitti monta kilpailua peräkkäin. Elitloppetin voitossa hermokatkaisusta ei ollut Lähdekorven mukaan enää hyötyä.

Sillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä. Jos operaatio on tehty, se on tehty. Onko hevosella tuntoa vai ei, sillä ei ole merkitystä, Jos se on leikattu, sillä ei saa ajaa Ruotsissa kilpaa, eikä Suomessa eikä Ranskassa.

On myös muistettava, että Propulsion voitti Finlandia-ajon vuonna 2016. Se mahtuu 1–2 vuoden aikaikkunaan toimenpiteen jälkeen. Nähtäväksi jää, miten asia etenee ja viedäänkö Propulsionilta esimerkiksi suurvoittoja pois jälkikäteen.
















                                       
Elitloppet 2020 voittaja Propulsion 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen