PROPULSION URA EUROOPASSA MITÄTÖIDÄÄN, JATKAA SIITOSORIINA USA:SSA

 

     


31 toukokuuta 2020 Elitloppetin voiton vei 9-vuotias Propulsion. 

Oriin vauhti loppusuoralla oli pitelemätöntä ja se nappasi palkinnoksi kolme miljoonaa kruunua.

 Norjalaislehti Trav og Galopp-Nytt sai selville, että yhdysvaltalaissyntyiselle ravurille on tehty kotimaassaan molempiin etujalkoihin matala hermokatkaisu. Tarkoituksena on vähentää tai poistaa tuntoa kavion alueelta. Syynä voi olla esimerkiksi kavioluun murtuma.

Toimenpide on Yhdysvalloissa sallittu, mutta Ruotsissa sääntöjen vastainen. Stall Zet osti Propulsionin vuonna 2015 ja rekisteröi sen Ruotsiin.

Hermokatkaisuoperaatiossa käynyt hevonen ei saa kilpailla Ruotsissa tai muuallakaan Pohjoismaissa. Näin on kuitenkin tapahtunut, sillä Propulsion on voittanut Elitloppetin lisäksi Finlandia-ajon. Elitloppetissa ori on ollut viidesti.

Ruotsissa on ihmetelty miten kukaan maan raviurheilussa ei ole aiemmin huomannut Propulsionin toimenpidettä. Se on hyvä kysymys. 

Propulsionin valmentaja Daniel Redén oli uutisista järkyttynyt. Asiasta erikoisen tekee se, että hän kuuli hermotoimenpiteestä alunperin Ruotsin raviurheiluliiton turvallisuusvastaava Steen Morten Johansenilta ensimmäisen kerran viime vuonna. Eläinlääkärit eivät ole havainneet mitään vaikka he tutkivat kaikki Yhdysvalloista tuodut hevoset.

 

 

 

HERMOKATKAISUSSA OLLUT PROPULSION ?


Ruotsissa ja ravimaailmassa kohistaan  Propulsion-hevosesta. Kilpailun jälkeen kävi ilmi, että hevoselle on tehty molempien etujalkojen hermokatkaisu Yhdysvalloissa vuonna 2015 ennen kuin hevonen tuli Ruotsiin.

 Ruotsissa kilpailevilta hevosilta toimenpide on kielletty, eivätkä sen läpikäyneet hevoset saa kilpailla maassa. Hermokatkaisun myötä hevonen ei tunne jaloissa kipua.

 Propulsionin valmentajana toimiva Daniel Reden vastasi kohuun ruotsalaisen Stall Zet -ravitallin verkkosivuilla: ”Jos olisimme tienneet tästä, emme olisi tehneet tarjousta Propulsionista. Kunnioitan täysin asetuksia ja olen ensimmäisenä puolustamassa puhdasta urheilua. On erittäin tärkeää, että tutkinta suoritetaan oikein ja Propulsionin saavutukset eivät katoa virheellisin perustein.” Reden kirjoittaa.

 Reden kertoo tekstissään, että hevosen mukana tulleissa asiakirjoissa ei ollut viitteitä hermoleikkauksesta. Hän kuuli asiasta ensimmäistä kertaa viime vuonna, mutta mikään eläinlääkäritutkimus ei voinut todistaa väitteitä todeksi.

 Stall Zet hankki hevosen yhdysvaltalaisesta hevoshuutokaupasta 2015.

 Yhdeksänvuotias Propulsion on voittanut urallaan yli 34 miljoonaa kruunua eli noin 3,3 miljoonaa euroa.





               TEKIKÖ LEIKKAUS SUPERHEVOSEN?


 Norjalaislehti Trav og Galopp-Nytt paljasti, että  Propulsionille on tehty kotimaassaan Yhdysvalloissa molempiin etujalkoihin hermokatkaisu. Tarkoituksena on vähentää tai poistaa tuntoa kavion alueelta.

 Toimenpide on Yhdysvalloissa sallittu, mutta Ruotsissa sääntöjen vastainen. Stall Zet osti Propulsionin vuonna 2015 ja rekisteröi sen Ruotsiin.

 Hermokatkaisuoperaatiossa käynyt hevonen ei saa kilpailla Ruotsissa tai muuallakaan Pohjoismaissa.

 Hermokatkaisu voidaan tehdä joko kemiallisesti tai kirurgisesti. Se ei ole sinänsä hevosilla kielletty toimenpide, mutta skandinaavisten sääntöjen mukaan sellaisella hevosella ei saa kilpailla. Hevosella, jolle on tehty hermonkatkaisuoperaatio ei voida kilpailla. Ravikilpailusäännöt yksiselitteisesti kieltävät sen.

 Propulsionin sijoitukset olivat ennen operaatiota 8, 6, 3, 6, 4 ja 3. Hermojen katkaisu vaikutti hevoseen merkittävästi, sillä sen jälkeen saldo parani huimasti: tuloksena oli viisi voittoa ja yksi seitsemäs sija.

 Ori on osallistunut Elitloppetiin viidesti ja voittanut myös Finlandia-ajon vuonna 2016.

 

 



 

 

 

                          VAARATILANTEITA

 

 

Hermokatkaisu saattaa aiheuttaa suuria ongelmia hevoselle ja muille samassa kilpailussa oleville ravureille.

 Kipu on suojamekanismi, joka varoittaa käyttämästä raajaa epänormaalilla tavalla. Kun suojamekanismia ei ole, hevonen on altis loukkaantumisille.

 Saattaa olla tavattoman vaarallista hevoselle itselleen, ettei sillä ole tuntoa jalassa. Kun hevonen ei tunne kipua, se käyttää raajaansa tavattoman suurella voimalla ja intensiteetillä. Riski entistä pahemmille loukkaantumisille on olemassa.Myös muut radalla olevat hevoset ja ohjastajat ovat vaarassa.

 Kun raajassa ei ole tuntoa, eläin saattaa kompuroida tai kaatua. Jos hevonen kaatuu kesken kilpailun, kun mennään tiukassa ryhmämuodostelmassa, kuskeilla on olematon aika reagoida. Saattaa tulla pahoja kolareita, joissa voi tulla loukkaantumisia hevosille ja ihmisille.

 Hermokatkaisua pidetään nykyään vanhanaikaisena toimenpiteenä. Niitä saa yhä tehdä, mutta paremman diagnostiikan ansiosta eläinlääkärit löytävät parempia ratkaisuja hoitaa vammoja.

 

 

 



 

 

 

 

                            HOITO-OHJEITA

 

 

Ruotsalaissivusto Sulkysport julkaisi  Propulsionin potilaskertomuksen ja sen saamat kotihoito-ohjeet. Epikriisin mukaan hermokatkaisu on tehty molempiin etujalkoihin 27. huhtikuuta 2015.

 Omistajat halusivat toimenpiteen, sillä ori kärsi kavio-ongelmista ja ontumisesta. Propulsionin molemmista etujaloista poistettiin hermokudosta ja haarakkeita laserilla noin viiden sentin alueelta.

 Neurektomian tuloksena kivun tulisi hävitä molemmista etujaloista välittömästi. Koska Propulsionilla ei enää ole etujalkojen kavionpohjassa ja säteellä tuntoa, sitä täytyy hoitaa päivittäin huolellisesti ja varmistaa, ettei vamman alueelle ole päässyt painumaan vierasesineitä, potilaskertomuksessa lukee.

 Suurimalle osalle hevosia tunto palaa ihon pintakudoksiin melko nopeasti leikkauksen jälkeen, mutta kavion sisemmät rakenteet pysyvät tunnottomina keskimäärin 1–2 vuotta. Monesti paljon pidempäänkin.

 Asiantuntijat ympäri maailmaa ovat eri mieltä tunnon palaamisesta neurektomian jälkeen. Yksiselitteistä faktatietoa ei ole, sillä arviot vaihtelevat kuukausista vuosiin.

Tuntoa tutkitaan painelemalla hevosen kavion ruununrajaa esimerkiksi kuulakärkikynän päällä. Jos hevonen nykäisee jalkaansa, voidaan tehdä päätelmä, että se tuntee jotakin. Varmempaa tapaa ei ole.

 Varsinkin kilpailun yhteydessä tämä on epäluotettavaa. Hevonen voi olla silloin jännittynyt ja hermostunut, minkä takia virhemahdollisuus on suuri.

 Arvioiminen, että palautuuko tunto kokonaan tai osittain, on tavattoman vaikeaa. Mielestäni sitä on vaikea absoluuttisesti tietää, sillä ei ole kunnon menetelmiä tai mitattavia suureita asian toteamiseksi.

 Sillä, tunteeko hevonen operoidussa jalassaan jotakin, ei ole Suomen tai Ruotsin raviurheilun sääntöjen kannalta lainkaan merkitystä. Kyse on siitä, onko operaatio tehty vai ei.

 Yhdysvaltain raviurheiluliitto USTA on vahvistanut, että Propulsionille on tehty hermokatkaisu. Tieto on myös sen julkisessa rekisterissä.

 

 

Hermokatkaisun jälkeen täytyy
pitää erittäin
 
hyvää
  huolta kavioista       
                    

 


KUINKA ARVELLUTTAVASTA TOIMENPITEESTÄ ON KYSE?

 

 Itse toimenpidettä ei ole kielletty. Se on joidenkin hevosten tapauksessa jopa perusteltu hevosen hyvinvoinnin kannalta, jotta kyseinen yksilö voi elää suhteellisen normaalia hevosen elämää. Kilpailutoiminnassa se on kuitenkin ehdottoman kiellettyä.

 

 

 




 

          USA:STA VAHVISTETTIIN PROPULSIONIN  HERMO-OPERAATIO

 

 

On paljastunut, että ori on läpikäynyt Pohjois-Amerikassa hermojenkatkaisuoperaation. Sellaiset hevoset eivät naapurimaassamme saa kilpailla, eivätkä edes astua siitosoriina, mutta sillä on jo paljon varsojakin.

 USA:n keskusjärjestön tiedot vahvistavat Propulsionin, joka voitti uransa viidennellä yrittämällä Elitloppetin, läpikäyneen kielletyn hermojenvaimennusoperaation tai, kuten ennen sanottiin, hermojenpolton. Esimerkiksi Suomessa oli -80-luvun lopussa Euroopan absoluuttinen huippu Friendly Face, joka ei samasta syystä saanut kilpailla Ruotsissa. Muissa Euroopan maissa ei ollut sääntöjä, jotka olisivat estäneet Pekka Korven tallissa valmentautuneen Friendly Facen kilpailumatkoja, mutta Ruotsiin ori ei päässyt mukaan.

 Tiedon mahdollisesta kielletystä operaatiosta paljasti Pohjoismaissa ensimmäisenä norjalainen Trav og Galop Nytt. Tieto oli alunperin peräisin kanadalaislähteistä, ja TGN.no -sivuston mukaan sen olisi normaalisti pitänyt tulla hevosen papereiden mukana Ruotsin keskusjärjestöllekin.

 

 

 
                                                                     

 

 Kuvankaapaus yhdysvaltain 
raviurheiluliiton tietokannasta.
    Hermotoimeenpide lukee  
Propulsionin tiedoissa suoraan.


                                                                      








 

 

 PROPULSION MENETTÄÄ URHEILUSAAVUTUKSENSA

 

Ruotsin keskusjärjestö ST julkisti 5 kuukautta kestäneen tutkinnan tulokset. Propulsionin hermoleikkaus tuli todistettua, josta seuraa, että se on kilpaillut 5 vuotta väärin perustein Ruotsissa ja Euroopassa.

Hermoleikatun hevosen voi tuoda Ruotsiin, mutta kilpailutoimintaan se ei saa osallistua. Ruotsin säännöt määrittelevät hermoleikkauksen doping-toimenpiteeksi, joka estää myös oriin esittämisen jalostustarkastuksessa.

Propulsionin tapauksen tultua julki heti Elitloppet - voiton jälkeen kesäkuussa Ruotsissa puhkesi vilkas eläinrääkkäyskeskustelu hermoleikkaamisen tiimoilta. Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala antoi asiaan viisaan näkemyksen huomauttamalla, että hermoleikkaus saattaa parantaa hevosen elämänlaatua, joten se voi olla perusteltu toimenpide. Mutta hermoleikatuilla hevosilla on kilpailukielto koko Euroopassa.

 

 

                    URA EUROOPASSA MITÄTÖIDÄÄN


Propulsion juoksi yhteensä 79 starttia ( 39-15-9), niistä Ruotsissa 45 kilpailua ja 26,3 miljoonaa kruunua.

Amerikan ura käsitti 21 starttia, joista 8 voittoa, 2 kakkosta ja 3 kolmossijaa.  86 738 dollaria.

ST muuttaa Ruotsin kilpailujen tulojärjestykset. Ruotsissa juostut palkintorahat 26,3 miljoonaa kruunua jaetaan uudelleen. Petri Salmelan valmentaman Makethemarkin palkintosumma kasvaa 2  250  000 kruunulla. Sen ansiolistalle tulee kolme suurkilpailuvoittoa. Norjassa syntynyt Cokstile puolestaan nousee tämän vuoden Elitloppetin voittajaksi.

 

 




SUURKILPAILUJEN UUDET VOITTAJAT RUOTSISSA:

Norrbottens Stora Pris 2016:  Sauveur
Hugo Åbergs Memorial 2016: Mosaique Face


Norrbottens Stora Pris 2017:  Oasis Bi
Hugo Åbergs Memorial 2017: Ringostarr Treb


Norrbottens Stora Pris 2018:  Makethemark
                                                  Hugo Åbergs Memorial 2018: Up And Quick  
Åby Stora Pris 2018: Readly Express

Olympiatravet 2019: Handsome Brad
                                                           Norrbottens Stora Pris 2019: Makethemark
  Åby Stora Pris 2019: Makethemark 

Elitloppet 2020: Cokstile

  

    





                         OMISTAJAT JOUTUVAT  MAKSAMAAN TAKAISIN

                         YLI  2,2 MILJOONAA EUROA

                         

Ruotsin raviurheiluliitto tiedotti, että kaikki Elitloppet-voittaja Propulsionin Ruotsin startit mitätöidään. Elitloppetin voittajaksi nousee siis Cokstile.

Propulsionin omistava Stall Zet joutuu maksamaan kaikki oriin Ruotsissa voittamat palkintorahat takaisin. Kyse ei ole pienistä summista, sillä Propulsion voitti reilut 2,5 miljoonaa euroa.

Kovan ratkaisun taustalla on Propulsionille molempiin etujalkoihin tehty hermokatkaisutoimenpide. Orin hermot katkaistiin Yhdysvalloissa huhtikuussa 2015, ja se tuotiin Ruotsiin saman vuoden elokuussa.

Hermokatkaisu on Ruotsin ravisäännöissä yksiselitteisesti kielletty eli Propulsion on kilpaillut viisi vuotta sääntöjen vastaisesti. Toiminta katsotaan antidopingrikkomukseksi.

Tilanne on erittäin surullinen kaikille osapuolille ja raviurheilulle ylipäätään. Hevoselle on tehty hermokatkaisu, joten sillä ei ollut starttioikeutta. Asia viedään eteenpäin raviurheilun Vastuukomitealle, joka arvioi valmentajan vastuuta asiassa.

Tapaus on erikoinen, sillä valmentaja Daniel Redénin mukaan huutokaupan hetkellä Propulsionin tiedoissa ei lukenut mitään hermokatkaisutoimenpiteestä. Tiedot lisättiin Yhdysvaltain raviurheiluliiton tietokantaan Redénin mukaan vasta sitten, kun hevonen oli myyty.

Propulsion läpäisi Ruotsissa eläinlääkärin tarkastuksen ja se rekisteröitiin Ruotsiin, joten valmentaja ei nähnyt syytä huoleen. Vielä vuosi sitten Ruotsin lajiliiton eläinlääkäri tutki hevosen, muttei löytänyt mitään poikkeavaa.

Ruotsin raviliitto käynnisti heinäkuussa riippumattoman tutkinnan liiton omasta toiminnasta Propulsionin maahantuonnissa.

Propulsion on voittanut urallaan noin 3,3 miljoonaa euroa. Se on ollut Elitloppetissa viidesti ja voittanut myös Finlandia-ajon.

 

 

 


 



PROPULSION SIIRTYY SIITOKSEEN

Propulsion palaa takaisin Yhdysvaltoihin. Michael Gulottan Deo Volente Farms on neuvotellut sopimuksen valmiiksi Stall Zetin kanssa.

Propulsion ottaa tammoja vastaan Deo Volente Farmsin New Jerseyn siittolassa Flemingtonissa keväästä 2021.

Deo Volente Farmsilla uskotaan, että Stall Zet onnistuu palauttamaan Propulsionin kunnian Euroopassa, ja historia kirjoitetaan vielä kerran uudelleen. Sitten tiedotteessa kuvaillaan oriin eurooppalaista uraa, ja kerrotaan, että ensimmäiset varsat ovat menneet kaupaksi korkeilla hinnoilla. Propulsionin varsamaksu on 9 500 dollaria 2021.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

Kahtap Bolognassa kakkonen

KAPTAH VOITTOON BOLOGNASSA