CORONAMASK

 

                 



 

Kansalaismaski, kasvomaski, suu-nenäsuojain, kirurginen maski, hengityssuojain…Nämä käsitteet ovat toistuneet eri medioissa viimeisten kuukausien aikana useasti, mutta mitä näillä oikeastaan tarkoitetaan?

Nenän ja suun eteen laitettavia maskeja on kolmea päätyyppiä:

  • kansanmaskit
  • kirurgiset suu-nenäsuojukset
  • hengityksensuojaimet.

Maskeilla on eri käyttötarkoitus ja niitä koskee eri lainsäädäntö.

Kansanmaskeja ovat mm. uudelleenkäytettävät kangasmaskit ja eri materiaaleista valmistetut kertakäyttöiset maskit. Kansanmaskien tarkoitus on vähentää pisaroiden leviämistä. Kansanmaskit ovat yleisiä kulutustavaroita. Niissä ei saa olla CE-merkintää.

Kirurgiset suu- ja nenäsuojukset ovat tuotteita, joiden tarkoitus on suojata muita kuin tuotteen käyttäjää, esimerkiksi potilaita. Ne luokitellaan lääkinnällisiksi laitteiksi. Lääkinnällisiksi laitteiksi luokiteltavissa suu-nenäsuojissa pitää olla CE-merkintä. 

Hengityksensuojaimet ovat henkilönsuojaimia. Hengityksensuojainten käyttötarkoitus on suojata tuotteen käyttäjää. Hengityksensuojaimissa pitää olla mm. CE-merkintä ja suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero.

                            

Maskin käyttöä ei kuitenkaan suositella hengityssairaille, joilla on hengitysvaikeuksia. Maskin käyttö lisää hengitysvastusta. Tiiviiseen maskiin kertyy myös uloshengityksestä hiilidioksidia. Nämä yhdessä lisäävät hapen puutetta ja vaikeuttavat hengittämistä.

 

 

 

.

           MILLAINEN MASKI SOPII ASTMAATIKOLLE?


Kasvomaskien sopivuus on yksilöllistä. Kokeilemalla erilaisia maskeja löytyy itselle sopiva malli.  Astmaa sairastavan on hyvä huomioida esimerkiksi kankaista mahdollisesti irtoava kuitu tai materiaalin ominaishaju. Materiaalien paksuudessa ja tiiviydessä on myös eroja, mikä vaikuttaa hengittämisvastukseen.

Uloshengitysventtiilillä varustettu hengityssuojain on astmaatikolle usein helpompi käyttää, koska venttiili keventää hengitystä. Venttiilin kautta kuitenkin pääsee hiukkasia ulos, eikä tällainen suojain siten suojaa ulkopuolisia, vain ainoastaan käyttäjää.

 

 

ONKO VISIIRI HYVÄ VAIHTOEHTO, JOS EI PYSTY KÄYTTÄMÄÄN MASKIA?





Kasvovisiiri on tarkoitettu suojaamaan kasvoja nesteroiskeilta ja lentäviltä pisaroilta. Visiiri ei tuo samanlaista hengitysvastusta kuin kasvomaski tai muut hengityssuojaimet ja sen käyttö voi siten tuntua miellyttävämmältä.

Visiirin tehokkuutta koronavirusta vastaan ei kuitenkaan ole tutkittu.

Jos visiiriä käyttää, tulee sen puhtaanapidosta huolehtia tarkkaan.



 

 

VOIKO HENGITYSSAIRAS KÄYTTÄÄ KASVOMASKIA

 

Jos vaikeaan hengityssairauteen liittyy hengitysvajaus, ei maskin käyttöä suositella.

Maskin käyttö voi tuntua aluksi raskaalta, joten tärkeää on löytää itselleen sopiva suojus ja harjoitella maskin käyttöä ja sen läpi hengittämistä esimerkiksi kotona istuen. Monille tulee maskin käyttöä aloitettaessa hikoilua tai pyörrytyksen tunnetta, mutta nämä yleensä väistyvät maskiin tottumisen jälkeen. Jos harjoittelusta ja rauhallisesta aloituksesta huolimatta maskia ei pysty käyttämään tai hengitys tuntuu vaikealta, voi kokeilla venttiilillistä maskia, vaikkakaan ne eivät suojaa ympäristöä, jos kantaja sairastaa koronatautia. Jos harjoittelusta huolimatta maskin kanssa on vaikea hengittää, ei maskia pidä käyttää.

 

 

 

 

KASVOMASKI EI SOVI KAIKILLE,

ASTMAATIKOLLE SE VOI OLLA JOPA TERVEYSRISKI


Hengityssuojain ei sovi kaikille. Käsihygienia ja turvavälit ovat yhä tärkeitä.

Aivan kaikki kuten astmaatikot, eivät voi käyttää hengityssuojainta perussairauden vuoksi, Allergia-, iho- ja astmaliitto kertoo tiedotteessaan.

Siksi on tärkeää, että jokainen, jolle suojain sopii, käyttäisi sitä suojellakseen myös muita. Mitä useampi suojainta käyttää, sen suurempi hyöty.

Hengityssuojainten tai maskien käyttö ei myöskään korvaa muita koronaviruksen ehkäisykeinoja. Käsienpesu, yskimishygienia, turvavälit ja väkijoukkojen välttely ovat edelleen ensiarvoisen tärkeitä.

 

 

              ASTMAATIKOLLE HANKALA

 

Astmaa sairastavat saattavat kokea suojaimen aiheuttaman hengitysvastuksen niin suureksi, että he eivät pysty käyttämään suojainta.

Astmaatikoille suojain voi olla terveysriski.

Astman oireet saattavat pahentua maskia käyttäessä. Jos astma on huonossa hoitotasapainossa, ja on vaikea hengittää, maskin käyttöä ei kannata lähteä edes kokeilemaan.

 Koronaohjeissa astmaatikoille suositellaan keskustelua lääkärin kanssa.

Kerrotaan seuraavasti: Jos sairastaa vaikeaa astmaa, tai astma oireilee, niin hengityssuojaimien käyttöä ei suositella. Tai ainakin suurta varovaisuutta on syytä käyttää ja tarvittaessa jutella lääkärin kanssa. Lyhytaikainenkin käyttö voi aiheuttaa kovista oireista kärsivälle astmaatikolle hengitysvajeen, joka voi olla vaarallinen. Osa perussairaista ihmisistä ei voi käyttää minkäänlaista maskia, esimerkiksi jos on todella vaikea astma, vaikea verenpainetauti tai läppävika. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pitää etäisyyttä ja pysyä eristyksissä.

Allergisen tai astmaa sairastavan on hyvä muistaa, että maskin kuitumateriaalissa voi olla ominaistuoksu. Kiinnitysnauhat ja suojain saattavat myös ärsyttää herkkää ihoa. Toisaalta metallinen nenäosa saattaa sisältää nikkeliä. Allergisia iho-oireita on havaittu aiheutuvan joidenkin maskien yläreunan pehmusteosasta

 

 

             VENTTIILILLÄ VARUSTETTU

             SUOJAIN

 

On tullut runsaasti kysymyksiä siitä, millainen maski astmaatikolle parhaiten sopisi.
















                                       

On hyvin yksilöllistä, millainen suoja kenellekin sopii. Se pitää vain itse testata. Toiset esimerkiksi kokevat, että kirurgisessa maskissa on helpompi hengittää. Paras valinta olisi venttiilillä varustettu hengityssuojain, mutta venttiili suojaa ainoastaan käyttäjää, ei kanssaihmisiä. Venttiili keventää hengittämistä hieman.

 

 



 



                 

               MITÄ OIREITA TULEE MASKIN

               KÄYTÖSTÄ?


Tavallisimpia maskin käytöstä koituvia haittoja ovat epämukavuuden tunne, joissakin tapauksia päänsärky, pää menee turraksi ja iskee väsymys. Oireita voi tulla etenkin silloin, jos maskia käyttää pitkiä aikoja kerrallaan. Saattaa esimerkiksi tulla olo, että happi ei riitä. Maskin aiheuttama hengitysvastus tekee hengittämisestä tavallista raskaampaa. Samalla maskin sisälle kertyy hiilidioksidia, joka voi aiheuttaa edellä mainittuja oireita.

·         Hengästyy helpommin

·         Nenän kautta ei pysty kunnolla hengittää, vaan on hengitettävä suun kautta

·         Happea ei saa kunnolla

·         Särkee päätä ja on todella väsynyt, kun ei saa happea kunnolla

·         Nielussa karheuden tunnetta

·         Nestehukkaa

·         Iho-oireita

·         Nenä alkaa vuotamaan

·         Irtoaa jotain hienoa pölyä, joka kutittaa kurkkua sekä yskittää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen