MINNE NORSULAUMA ON MATKALLA? YRITTÄVÄTKÖ VAROITTAA IHMISIÄ?

 






                                 


     

 

Kiinan halki rynnistävän  norsulauman yksi jäsen on pudonnut joukosta. 14 norsun päälauma pysähtyi perjantaina Yuxin kaupungin lähistöllä olevaan metsään, mutta yksi lauman jäsenistä oli jäänyt noin 12 kilometriä jälkeen.

 

Lauma, jossa on kolme norsun poikasta, aloitti selittämättömän matkansa kohti pohjoista yli vuosi sitten. Lauma on marssinut norsujen suojelualueelta Xishuangbannasta läheltä Myanmarin rajaa noin 500 kilometriä pohjoiseen.

 

Kiinan  valtiontelevisio seuraa norsulauman liikkeitä 24 tuntia vuorokaudessa. Satoja ihmisiä ja kymmeniä miehittämättömiä lennokkeja on lähetetty seuraamaan lauman liikkeitä, kun se on kulkenut läpi peltojen, navettojen ja asuintalojen Yunnanin maakunnassa. Ihmisiä on evakuoitu lauman tieltä, ja maanviljelijöille on koitunut jo miljoonien eurojen vahingot.

 

Lauma liikkui viime viikolla maakunnan pääkaupungin Kunmingin liepeillä. Viranomaiset ovat pyrkineet estämään laumaa lähestymästä tiheästi asuttuja alueita. Paikallisten viranomaisten mukaan norsut ovat viime vuosina lisääntyvästi marssineet kyliin ja tuhonneet viljasatoja.

Kiinan median mukaan ei ole tiedossa, miksi norsut aloittivat muuttomatkansa luonnonsuojelualueelta.  Aasiannorsun lauma on matkannut joulukuusta alkaen jo noin 500 kilometriä läpi Kiinan eteläosion metsien, peltojen ja talojen.

Suloista videota norsujen lepohetkestä ovat katsoneet jo kymmenet miljoonat ihmiset sosiaalisessa mediassa. Pieni poikanen oli jäänyt osittain röhnöttävän aikuisen norsun alle, ja tilanteesta kuvattu video sai aikaan hurjan katsojavyöryn. Kun norsut nukkuvat, syövät, kylpevät tai marssivat eteenpäin, miljoonat ihmiset katsovat. Etenkin kiinalaisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa keskustelu käy kuumana jokaisesta käänteestä. Norsut lähtivät vaeltamaan luonnolliselta asuinalueeltaan yli vuosi sitten, ja ovat matkanneet jo yli 500 kilometriä. Viime viikkoina niiden reitti on kuitenkin osunut lähelle ihmisasutusta. Ne ovatkin matkallaan ehtineet jo syödä miljoonien dollarien arvosta viljelyksiä ja vahingoittaneet rakennuksia etsiessään ruokaa. Kylissä ihmiset joutuivat pysyttelemään kodeissaan norsujen vieraillessa. Tarkkahajuiset kärsät löysivät helposti ruokasäkkien luokse. Niitä yritetään houkutella ruoalla paremmille reiteille, mutta edes tiesulut eivät ole aina saaneet niitä vaihtamaan suuntaa. Paikallishallinto on määrännyt noin viisisataa ihmistä seuraamaan norsujen matkaa kellon ympäri lennokkien avulla, jotta yhteentörmäyksiltä ihmisten kanssa vältytään. Viranomaisilla on omat syynsä vahtia norsujen matkaa, mutta internetissä norsuja seurataan kuin Big Brother -asukkaita viidakossa. Etenkin lauman kolmesta poikasesta on tullut yleisön suosikkeja. Jännitystä tarjosi esimerkiksi se, kun viime viikolla yksi poikasista putosi ojaan. Aikuinen norsu sai kuitenkin nostettua sen ylös ja matka sai jatkua. Jotkut ovat epäilleet lauman johtajan eksyneen, kun taas toiset veikkaavat niiden etsivän uutta asuinpaikkaa.

Tarkkaa vaelluksen syytä ei tiedetä, mutta taustalla voi olla synkkä totuus. Uhanalaisen aasiannorsun elintila pienenee ihmisen toimesta. Maanviljeleminen on viime vuosikymmeninä vienyt norsujen luonnollista elintilaa ja ruokapaikkoja. Yhä useammin norsut joutuvat etsimään ravintoa ja vettä lähempää ihmisasutusta, joten yhteentörmäyksiltä on vaikea välttyä. Myös nämä norsut lähtivät matkaan Xishuangbannassa sijaitsevalta norsujen suojelualueelta trooppisesta sademetsästä. Myös suojelualueella norsujen elintila on rajusti pienentynyt banaanin, teen ja kumipuun viljelyn tieltä. Mediahuomiota ympäri maailman saanut norsulauma jatkaa mystistä vaellustaan halki Kiinan Yunnanin maakunnan.

 

Kukaan ei tiedä varmasti, mikä on ajanut elefantit taivaltamaan pohjoiseen yötä päivää. Perjantain ja lauantain välisenä aikana norsut vaelsivat taas noin 12 kilometriä eteenpäin. Viranomaiset seuraavat elefanttien liikehdintää tarkoin, sillä niiden pelätään aiheuttavan entistä suurempia aineellisia tuhoja tai henkilövahinkoja tiheän asutuksen sekaan saapuessaan. Sadat poliisit ovat pyrkineet ohjaamaan laumaa jo viikkojen ajan. Mahdollisiksi syiksi lauman vaellukselle on tarjottu ainakin kokemattomasta johtajasta johtuvaa eksymistä, ihmisten liiaksi kaventamaa elintilaa etelässä ja ”kuudetta aistia”, jolla elefantit ovat kenties havainneet jonkin uhkaavan asuinseutuaan. On ihan luonnollista, että tiheästi asutetuilla alueilla elävät norsut lähtevät liikkeelle ja etsivät parempia elinolosuhteita.

Kun yhdessä eläviä yksilöitä on paljon, tuppaa tulemaan kilpailua parhaista resursseista. Tämäkään selitys ei tosin varsinaisesti vastaa kysymykseen siitä, miksi norsut vain jatkavat vaellustaan pysähtymättä. Niin tai näin, loputtomiin matka ei voi jatkua. Yunnanilaisprofessori Chen Mingyong sanoi viikonloppuna Kiinan valtiontelevision haastattelussa, että ympäristö muuttuu koko ajan elefanteille epäsopivammaksi niiden jatkaessa kulkuaan pohjoiseen.

Tällöin norsut saatetaan joutua pakottamaan pysähtymään, kaappaamaan rekkaan ja siirtämään muualle. Eläinten matkaanlähdön alkuperäinen syy on kuitenkin joka tapauksessa selvitettävä mahdollisimman tarkoin, tai norsut saattavat aloittaa vaelluksensa alusta.

Ne ovat kulkeneen läpi metsien, peltojen, kylien ja myös kaupunkien. Norsulauma päätti asettua levolle. Ne kävivät pötkölleen pieneen metsikköön. Metsäpalotorjuntaryhmän dronelle tallentui tilanne, kun lauma nukkui päiväunilla  metsäalueella. Videolla norsut makaavat pusikoiden keskellä.

 

 

Norsut päiväunilla

                                    

                          YRITTÄVÄTKÖ ELEFANTIT VAROITTAA IHMISIÄ?

 

 Elefantit yrittävät varoittaa ihmisiä jostakin? Kiinan sosiaalisessa mediassa on jaettu ahkerasti esimerkiksi National Geographic -lehden 16 vuoden takaista artikkelia, jossa kerrotaan aasiannorsujen paenneen sisämaahan ennen tapaninpäivän vuonna 2004 tuhoisaa tsunamia Intian valtamerellä. Myös muiden eläinten kerrotaan käyttäytyneen epätyypillisesti ja välttyneen sen ansiosta joukkotuholta. Artikkelin mukaan eläinten mahdollisesta ”kuudennesta aistista” on huhuttu jo vuosisatojen ajan. Monet eläimet, kuten elefantit, esimerkiksi kuulevat ja havaitsevat maan tärinää ihmisiä paremmin, minkä ansiosta ne saattavat todella tietää vaikkapa lähestyvästä maanjäristyksestä ennen ihmisiä.

 

 


 

 

                                               ELÄIMET VIESTIVÄT KATASTROFEISTA?

 

 

 Yksikään vapaana ollut eläin ei kuollut niissä maissa, joihin tsunami vuonna 2004 iski. Ranskan tieteellisen tutkimuskeskuksen tutkija uskoo, että monet maaeläimet aavistivat hyökyaaltojen tulon ennakkoon joko maaperän värähtelyn tai ihmiskorvin kuulemattomien äänten avulla. Thaimaassa kertovat, että vähän ennen tsunamia turisteja kuljettaneet norsut eivät suostuneet menemään rantaan. Gibbonit häipyivät lempipaikoiltaan. Kukot kiekuivat jo kahden aikaan yöllä. Delfiinit hyppivät ilmaan ja pitivät kovaa ääntä.

Esimerkiksi Sri Lankassa hyökyaallot toivat vettä jopa 3,5 kilometrin päähän rannikosta Yalan kansallispuistoon. Puistossa asustaa muun muassa norsuja, leopardeja, shkaaleja ja krokotiileja, mutta mitään merkkejä eläinten kuolemasta hyökyaaltokatastrofissa ei ole ilmakuvissakaan havaittu. Asiantuntijoiden mukaan kyse on siitä, että eläinten aistit varoittavat uhista paremmin kuin ihmisten. Esimerkiksi norsut kuulevat infraääniä, jotka ovat taajuudeltaan niin matalia, että ihmiskorva ei kykene niitä havaitsemaan.

 Ilmassa kantautuvan lähestyvän uhkan äänen ohella eläimet ovat saattaneet saada ennakkovaroituksen maaperän värähtelyistä. Esimerkiksi kaniinit ja muut nelijalkaiset kykenevät aistimaan vaaraa maaperän kautta. Eläimillä on myös muunlaisia pitkälle kehittyneitä, ei-akustisia aisteja. Esimerkiksi kyyhkyset ovat hyvin herkkiä ilmanpaineen muutoksille. Muuttolinnuilla ja mehiläisillä on puolestaan tarkka sisäinen kompassi, joka reagoi maan magneettikentän muutoksiin. Monilla eläimillä, muun muassa norsuilla ja linnuilla, on lisäksi tehokas varoitussysteemi, erityiset huudot, joilla koko eläinyhteisöä varoitetaan vaarasta.

Myös aiemmissa luonnonkatastrofeissa, muun muassa maanjäristyksissä ja tulivuorenpurkauksissa, silminnäkijät ovat kertoneet eläinten paenneen hyvissä ajoin. Tietoa luonnonkatastrofin tarkemmista vaikutuksista alueen maa- ja meriluonnolle saadaan vasta myöhemmin. Rannikoiden lisäksi katastrofissa aiheutui tuhoja vedenalaiselle luonnolle, etenkin koralliriutoille.

Tarkkailemalla villien ja kesyjen eläinten käytöstä on mahdollista ennustaa maanjäristys tai tulivuorenpurkaus tunteja, päiviä tai jopa viikkoja etukäteen. Ennustajiksi kelpasivat kalat, äyriäiset, linnut ja nisäkkää, joskus jopa hyönteiset.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen