HYMYNKAREN MUISTOLLE

 

Hymynkare 15.5.2009- 14.10.2021💔
Kuva: Merja Ahola- Turpeinen


Suomen raviurheilu koki kovan menetyksen, kun hevosurheilu uutisoi 15.10.2021, että Hymynkare on nukkunut pois 14.10.2021.

12-vuotias ruuna on lopetettu, kun sai 20 prosenttisen jännevamman, jonka kuntoutus olisi vienyt paljon aikaa.




JÄNNEVAMMA

Jänteet koostuvat vahvasta sidekudoksesta, joka kiinnittää lihaksen luuhun ja auttaa näin lihasta esim. nivelen ojentamisessa ja taivuttamisessa. Kun puhutaan jänteistä hevosten jännevammojen yhteydessä, puhutaan yleisimmin syvästä ja pinnallisesta koukistajajänteestä sekä hankositeestä. Koukistajajänteet kulkevat kyynärästä (etujalka) tai polvesta (takajalka) kavioon jalan takapuolella. Etujalassa molemmat koukistajajänteet koukistavat etupolvea (ranne), vuohis- ja kehäniveltä. Syvä koukistajajänne kiinnittyy hieman alemmas ja koukistaa myös kavioniveltä. Hankositeen tehtävänä on vahvistaa vuohista ja estää sen yliojentuminen rasituksessa.

 


KUINKA JÄNNEVAMMA SYNTYY?

Tavallisin syy jännevammoille on pitkän aikaa jatkunut ylirasitus. Jänne heikkenee ja lopulta kuidut katkeavat, jonka seurauksena hevosella ilmenee akuutteja oireita. Jännevammat voivat syntyä myös akuutin trauman seurauksena, esim. jos hevonen astuu väärin tai saa potkun.

 

Tavallisia jännevammojen syitä:

·         Pitkään jatkunut ylirasitus

·         Liian intensiivinen/kova/epäsäännöllinen harjoittelu

·         Harjoittelun liian nopea kasvattaminen - kudos ei ole kerinnyt mukautua siihen työhön, jota sen odotetaan tekevän

·         Potku

·         Nyrjähdys

 

Hevosen jännevammojen oireita:

Akuutit jännevammat ilmenevät turvotuksena, lämpönä ja arkuutena jänteen alueella. Hevonen voi ontua vaihtelevan voimakkaasti. Lievemmissä jännevammoissa voivat oireet olla epämääräisempiä ja ilmetä vain paikallisena lämpöilynä. Jos tämä huomataan ajoissa ja harjoittelua mukautetaan, voidaan välttyä pahemmilta vammoilta. Pahemmissa jännevammoissa nähdään myös selkeämpiä oireita. Kattavissa vaurioissa nähdään usein ns. bowed tendon, eli jänne pullottaa banaanina sivulta katsottaessa.

 

 

Jännevammojen hoito:

Akuutissa vaiheessa tulee hevonen pitää karsinalevossa. Lisäksi suositellaan intensiivistä kylmäämistä ja tulehduskipulääkkeitä. Myös reseptillisiä kylmägeelejä saatetaan käyttää paikallisen tulehduksen vähentämiseen. Yöksi suositellaan laitettavan jalkaan tukiside turvotuksen vähentämiseksi.

Jännevammojen paranemisessa menee aikaa, usein useita kuukausia. Jotta vahingoittunut jänne saisi elastisuutensa ja kestävyytensä takaisin, on tärkeää rasittaa sitä hallitusti paranemisen aikana. Eläinlääkäri muodostaa harjoitteluohjelman, jossa liikuntaa lisätään asteittain. Jänteen paranemista seurataan ja sen mukaan lisätään tai vähennetään rasitusta riippuen siitä, kuinka paraneminen etenee. Jos jänne ei parane odotetusti, on olemassa myös kirurgisia hoitovaihtoehtoja.

 



Hymynkare 101 starttia joista 9 kertaa voitti ja 22 kertaa muita totosijoja
Kuva: Merja Ahola- Turpeinen


Hymynkare muistetaan uransa viimeisestä voitosta, joka tuli 3.10.2020 Tampereen Teivossa. Kyseisessä lähdössä Antti Teivainen sai kasaan 8000 voittoa, joten Hymynkare jää historiankirjoihin.

Hymyhuulen poika juoksi 101 starttia, joista voitti 9 kertaa ja 22 kertaa muille totosijoille, voittosumma 64665 € ja ennätys 23,7ake.

 



 





                                                                                    Antti Teivainen saavutti Hymynkarella 8000 voittonsa




 

💖 HYMYNKARE  💖

Niin yllättäen,

Niin äkkiä lähdit pois,

Emme hyvästiä sanoa saaneet.

Emme sua vielä ois antaneet.

Emme nähneet,

kun silmäsi sulkeutui,

Mutta uneen rauhaisaan,

silmäsi suljit.

 

Ei täältä kauniimmin lähteä vois,

kuin hiljaa nukkua pois.

Tiedämme sun hyvä olla nyt on,

Jätit muistosi,

Lämpimän sydämiimme,

Elät muistoissamme aina,

Emme unohda muistoasi,

Elät muistoissamme aina,

Hyvää matkaa,

Hymynkare hevosten taivaaseen!

15.5.2009 – 14.10.2021💔

                          


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

Kahtap Bolognassa kakkonen

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

KAPTAH VOITTOON BOLOGNASSA