IHANA JOULU

 


Ennen vanhaan pula-aikana jouluksi pyrittiin järjestämään hyvää, koko vuoden parasta syömistä. Lapset saivat siirapista tehtyjä karamelleja ja sokeria oli saatavilla.

 

Jouluruokiin liittyy sanonta ”kun loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa”. Tämä tarkoittaa sitä, että joulunajan hyvät ruoat on syöty loppuun ja paluu arkeen tapahtuu suurin piirtein loppiaisen aikoihin.

 

Jouluateria jätettiin ennen pöydälle koko yöksi. Sitä saivat sitten kotitontut ja muut nälkäiset käydä syömässä pitkin yötä.

 

Perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu- ja perunalaatikko, ja yleensä aina joulukinkku, ostettu tai itse valmistettu. Nykyisin kinkun vaihtoehtona voidaan tarjota kalkkunaa tai kasvissyöjillekin sopivaa seitankinkkua. Myös rosolli, karjalanpaisti, luumukiisseli sekä erilaiset kalaruoat kuten lipeäkala, kylmäsavustettu lohi sekä graavilohi ja -siika ovat joulun ajan ruokia.

 

Kalaruoat juontavat juurensa paastosta, jota ennen vietettiin adventtiaikana. Jouluaaton ruokia on riisistä valmistettu joulupuuro manteleineen. Jouluna syödään myös joulutorttuja ja piparkakkuja, joita entisaikaan leivottiin jo viikkoja ennen joulua. Jouluateria on päätapahtuma sekä aattona että joulupäivänä.

 

Kautta aikojen erilaiset alkoholijuomat, kuten glögi ja joulu- tai talvioluet kuuluneet monen suomalaisen joulunviettoon. Tilastojen mukaan Alkon myynti kasvaa huomattavasti joulua edeltävien kahden viikon aikana ja litramääräisesti eniten kasvaa punaviinien myynti. Glögi on yleistynyt joulujuomana ja ohittanut kahvin varsinkin pikkujouluissa. Nykyisin kuitenkin glögiä tarjotaan useammin alkoholittomana, joissakin paikoissa on tarjolla sekä punaviinillä terästettyä että alkoholitonta glögijuomaa. Nykyisin valmistetaan myös joulusimaa, joka muuten on varsinaisesti vappujuoma. Suklaa ja muut makeiset kuuluvat myös jouluun.

 

Monissa julkisissa laitoksissa, kouluissa ja työpaikoilla on ennen joulua yhteinen jouluateria. Nykypäivänä monissa yrityksissä tarjottava ateria on samalla kiitos henkilökunnalle kuluneen vuoden aherruksesta.

 

 

 

LANTTULAATIKKO





 

·         reilu 1 kg lanttua

·         n. 1/2 l vettä

·         suolaa

·         3 dl kermamaitoa

·         1 dl korppujauhoja

·         1-2 kpl kananmunia

·         2-3 rkl siirappia

·         hiven muskottipähkinää

·         hiven inkivääriä

·         valkopippuria

 

1. Keitä lohkotut, kuoritut lantut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi miedolla lämmöllä. Laita vettä vain sen verran, että lantut juuri ja juuri peittyvät. Pidä kattilassa kansi päällä.

2. Soseuta ne keitinliemineen.

3. Lisää kermamaidossa turvonneet korppujauhot ja muut aineet joukkoon.

4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta lusikalla.

5. Ripottele pinnalle korppujauhoja.

6. Paista 150°C:ssa noin 1 1/2 tuntia.

 



PERUNALAATIKKO

 

·         2 1/2 kg perunoita

·         3/4 dl vehnäjauhoja

·         noin 3 dl keitinvettä

·         noin 1/2 l maitoa

·         suolaa

·         1-2 rkl siirappia

 

1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.

2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.

3. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. Ei yli 75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly.

4. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.

5. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60°C:seen uuniin imeltymään.

6. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.

7. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.

8. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla.

9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle.

10. Paista laatikkoa noin 150°C:ssa 2h´

 


PORKKANALAATIKKO

 




·         1 kg porkkanoita

·         2 dl puuroriisiä

·         5 dl vettä

·         1 tl suolaa

·         1 rkl siirappia

 

1.Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat vähässä vedessä kypsiksi. Vettä voi olla vain sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät.

2.Keitä riisi toisessa kattilassa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

3.Soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella.

4.Sekoita yhteen porkkanasose, keitetty riisi ja porkkanoiden keitinliemi.

5.Mausta suolalla ja siirapilla.

6.Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä 200°C:ssa noin 1h.

 


ROSOLLI





·         3 keitettyä perunaa

·         3 keitettyä porkkanaa

·         3-4 kpl keitettyä tai etikkapunajuurta

·         1 herkkukurkku

·         1 hapan omena

·         1 pieni sipuli

·         suolaa

·         valkopippuria

 

1.Kuori juurekset ja sipuli. Kuori omenat ja poista niistä siemenkota.

2.Leikkaa kaikki kasvikset, tasakokoisiksi kuutioiksi ja pane ne kulhoon.

3.Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti. Anna rosollin olla kylmässä.

4.Vatkaa kastikkeen kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuurien liemellä.

 


UUNIRIISIPUURO




 

Maitopohjaiset puurot valmistuvat uunissa kätevästi ilman pohjaan palamisen vaaraa. Uuniriisipuuro maistuu marjakeiton, maidon ja voinokareen kera.

1 l maitoa

2 dl puuroriisiä

1 tl suolaa

 

Voiteluun: voita tai margariinia

 

1. Voitele uunivuoka  ja mittaa puuroainekset suoraan vuokaan.

2. Kypsennä uuniriisipuuroa uunissa 175°C:ssa noin 1,5 tuntia.

3. Sekoita puuroa muutaman kerran kypsennyksen aikana.

4. Anna uuniriisipuuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua.




          Mikään ei voita kotitekoisia joulutorttuja. Näistä tulee joulufiilikset.





             Piparit tehtiin ja koristeltiin. Mukavaa joulu puuhastelua. Maistuvat joka vuosi yhtä hyviltä.              


 


                        Jouluaattona oli näin upeat maisemat, kun oli satanut lunta.





                   Tapaninpäivänä keli sen kun vaan parani. Aurinko paistoi ja oli -15 astetta pakkasta. 



                         Ihanat talviset maisemat. Kyllä kelpaa ulkoilla 💓



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen