IHANA JOULU
Ennen vanhaan pula-aikana jouluksi pyrittiin
järjestämään hyvää, koko vuoden parasta syömistä. Lapset saivat siirapista
tehtyjä karamelleja ja sokeria oli saatavilla.
Jouluruokiin liittyy sanonta ”kun loppiainen lopsahtaa,
kaali kuppiin kopsahtaa”. Tämä tarkoittaa sitä, että joulunajan hyvät ruoat on
syöty loppuun ja paluu arkeen tapahtuu suurin piirtein loppiaisen aikoihin.
Jouluateria jätettiin ennen pöydälle koko yöksi. Sitä
saivat sitten kotitontut ja muut nälkäiset käydä syömässä pitkin yötä.
Perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluvat
erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu- ja perunalaatikko, ja
yleensä aina joulukinkku, ostettu tai itse valmistettu. Nykyisin kinkun
vaihtoehtona voidaan tarjota kalkkunaa tai kasvissyöjillekin sopivaa
seitankinkkua. Myös rosolli, karjalanpaisti, luumukiisseli sekä erilaiset
kalaruoat kuten lipeäkala, kylmäsavustettu lohi sekä graavilohi ja -siika ovat
joulun ajan ruokia.
Kalaruoat juontavat juurensa paastosta, jota ennen vietettiin adventtiaikana. Jouluaaton ruokia on riisistä valmistettu joulupuuro manteleineen. Jouluna syödään myös joulutorttuja ja piparkakkuja, joita entisaikaan leivottiin jo viikkoja ennen joulua. Jouluateria on päätapahtuma sekä aattona että joulupäivänä.
Kautta aikojen erilaiset alkoholijuomat, kuten glögi ja
joulu- tai talvioluet kuuluneet monen suomalaisen joulunviettoon. Tilastojen
mukaan Alkon myynti kasvaa huomattavasti joulua edeltävien kahden viikon aikana
ja litramääräisesti eniten kasvaa punaviinien myynti. Glögi on yleistynyt
joulujuomana ja ohittanut kahvin varsinkin pikkujouluissa. Nykyisin kuitenkin
glögiä tarjotaan useammin alkoholittomana, joissakin paikoissa on tarjolla sekä
punaviinillä terästettyä että alkoholitonta glögijuomaa. Nykyisin valmistetaan
myös joulusimaa, joka muuten on varsinaisesti vappujuoma. Suklaa ja muut
makeiset kuuluvat myös jouluun.
Monissa julkisissa laitoksissa, kouluissa ja
työpaikoilla on ennen joulua yhteinen jouluateria. Nykypäivänä monissa
yrityksissä tarjottava ateria on samalla kiitos henkilökunnalle kuluneen vuoden
aherruksesta.
LANTTULAATIKKO
· reilu 1
kg lanttua
· n. 1/2
l vettä
· suolaa
· 3 dl
kermamaitoa
· 1 dl
korppujauhoja
· 1-2 kpl
kananmunia
· 2-3 rkl
siirappia
· hiven
muskottipähkinää
· hiven
inkivääriä
·
valkopippuria
1. Keitä lohkotut, kuoritut lantut suolalla maustetussa
vedessä kypsiksi miedolla lämmöllä. Laita vettä vain sen verran, että lantut
juuri ja juuri peittyvät. Pidä kattilassa kansi päällä.
2. Soseuta ne keitinliemineen.
3. Lisää kermamaidossa turvonneet korppujauhot ja muut
aineet joukkoon.
4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta
lusikalla.
5. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
6. Paista 150°C:ssa noin 1 1/2 tuntia.
PERUNALAATIKKO
· 2 1/2
kg perunoita
· 3/4 dl
vehnäjauhoja
· noin 3
dl keitinvettä
· noin
1/2 l maitoa
· suolaa
· 1-2 rkl
siirappia
1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa
vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.
3. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä
lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä.
Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. Ei yli 75°C, jolloin
perunalaatikko ei imelly.
4. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita
tasaiseksi.
5. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin
60°C:seen uuniin imeltymään.
6. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka
imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran,
että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
8. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla.
9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain puolilleen,
sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari
voinokaretta pinnalle.
10. Paista laatikkoa noin 150°C:ssa 2h´
PORKKANALAATIKKO
· 1 kg porkkanoita
· 2 dl
puuroriisiä
· 5 dl
vettä
· 1 tl
suolaa
· 1 rkl
siirappia
1.Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat vähässä
vedessä kypsiksi. Vettä voi olla vain sen verran, että palat juuri ja juuri
peittyvät.
2.Keitä riisi toisessa kattilassa kypsäksi pakkauksen
ohjeen mukaan.
3.Soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella.
4.Sekoita yhteen porkkanasose, keitetty riisi ja
porkkanoiden keitinliemi.
5.Mausta suolalla ja siirapilla.
6.Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä 200°C:ssa
noin 1h.
ROSOLLI
· 3
keitettyä perunaa
· 3
keitettyä porkkanaa
· 3-4 kpl
keitettyä tai etikkapunajuurta
· 1
herkkukurkku
· 1 hapan
omena
· 1 pieni
sipuli
· suolaa
·
valkopippuria
1.Kuori juurekset ja sipuli. Kuori omenat ja poista
niistä siemenkota.
2.Leikkaa kaikki kasvikset, tasakokoisiksi kuutioiksi
ja pane ne kulhoon.
3.Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita
varovasti. Anna rosollin olla kylmässä.
4.Vatkaa kastikkeen kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta
se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuurien liemellä.
UUNIRIISIPUURO
Maitopohjaiset puurot valmistuvat uunissa kätevästi
ilman pohjaan palamisen vaaraa. Uuniriisipuuro maistuu marjakeiton, maidon ja
voinokareen kera.
1 l maitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
Voiteluun: voita tai margariinia
1. Voitele uunivuoka ja mittaa
puuroainekset suoraan vuokaan.
2. Kypsennä uuniriisipuuroa uunissa 175°C:ssa noin 1,5
tuntia.
3. Sekoita puuroa muutaman kerran kypsennyksen aikana.
4. Anna uuniriisipuuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Mikään ei voita kotitekoisia joulutorttuja. Näistä tulee joulufiilikset.
Piparit tehtiin ja koristeltiin. Mukavaa joulu puuhastelua. Maistuvat joka vuosi yhtä hyviltä.
Tapaninpäivänä keli sen kun vaan parani. Aurinko paistoi ja oli -15 astetta pakkasta.
Kommentit
Lähetä kommentti