Zacon Gio Prix D'Ameriquessa

 


PRIX D`AMERIQUE

30.1.2022 ravimaailmassa katseet kohdistuvat Prix D’Ameriqueen, joka on maailman suurin ravikilpailu. Kisan voittaja saa nimensä kunniatauluun ja 450 000 euroa.

Prix D’Amerique on Ranskan suurin ravikilpailu, joka ravataan Vincennesin raviradalla Pariisissa. Prix D’Amerique järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920. Kilpailu nimettiin ensimmäisessä maailmansodassa Saksaa vastaan taistelleiden amerikkalaissotilaiden kunniaksi. Tämän vuoksi kilpailu käytiin toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikana nimellä Grand Prix d’Hiver (Suuri talvipalkinto) 1942–1944. Kilpailua ei järjestetty lainkaan 1940 ja 1941.

 

Ensimmäiset suomalaishevoset olivat mukana 1970-luvun lopulla. Parhaaksi menestykseksi on jäänyt Houston Laukon kuudes sija vuonna 1994. Suomalaisista ohjastajista on parhaiten menestynyt Jorma Kontio, joka ajoi ruotsalaisen Opal Vikingin toiseksi vuonna 2008. Suomalaislähtöisen Jori Turjan valmentama italialaisori Varenne on voittanut kilpailun kahdesti. Vuonna 2018 kilpailun voitti suomalaisen Timo Nurmoksen valmentama ruotsalaisori Readly Express.

 

Prix D’Amerique on monin tavoin erityinen kilpailu ravimaailmassa. Jo itse Vincennesin ravirata on ainutlaatuinen. Radan profiiliin kuuluu jopa 12 metrin korkeuserot etu- ja takakaarteen välillä. Rata myös koostuu kahdesta eri radasta, jotka ovat osittain yhdistettyjä. Lähtö tapahtuu erilliseltä kiihdytyssuoralta, josta hevoset jatkavat radan ensimmäiseen kaarteeseen ja ensimmäiseen 6 metrin nousuun. Siitä ryhmitytään radan pitkälle etusuoralle, joka juostaan alamäkeen. Etusuoran jälkeisessä kaarteessa rata alkaa taas hiljalleen nousta. Takasuoralla juostaan koko matka ylämäkeen ja maaliin päästään, kun lähtösuoran jälkeinen kaarre ohitetaan toisen kerran.

 

Haastetta kisaan tuo myös suuri osallistujamäärä, jolloin ajotyyli poikkeaa kovasti yleisestä eurooppalaisesta ajotyylistä. Ohjastajat tekevät rankkojakin ratkaisuja kilpailun edetessä, jotta eivät ajokkinsa kanssa jäisi muun hevosmassa taakse maalisuoralle tultaessa. Kilpailuissa juostaankin usein jopa 4–5 hevosta rinnakkain. Radan profiili, kilpailun 2 700 metrin matka ja ajotyyli muodostavatkin yhdessä haastavan kokonaisuuden, jonka voittajaa voidaan hyvällä syyllä juhlia yhtenä vuoden parhaista ravureista.

 

·                Vuoden 2006 kilpailussa ensimmäisenä maaliin saapunut Jag De Bellouet hylättiin, kun sen dopingnäytteestä löydettiin lääkeainejäämiä. Kilpailun voittajaksi julistettiin ruotsalainen Gigant Neo.

·                Kilpailuennätys on 10,8/  2700 m ( Face Time Bourbon vuonna 2021)

·                Kilpailun voitokkain hevonen on Ourasi, joka voitti neljä kertaa kilpailun.

 

 

SUOMALAISHEVOSET PRIX D’AMERIQUESSA

 

·                Vuonna 1979 Charme Asserdal / Heikki Korpi & Uno Boy /Veijo Heiskanen

·                Vuonna 1984 Keystone Patriot / Ulf Nordin

·                Vuosina 1994, 1995, 1996 Houston Laukko /Jorma Kontio

·                Vuonna 1999 Louise Laukko / Dominik Locqueneux


Prix D`Ameriquen voittajat viimeiselta 29-vuodelta

Face Time Bourbon on voittanut Prix D`Ameriquen kahtena viime vuotena. Ori oli myös tämän vuoden suuri suosikki, mutta 26.1.2022 valmentaja Sebastien Guarato ilmoitti, ettei hevonen voi osallistua kilpailuun sädeluuongelman vuoksi. Poisjäänti käänsi pakkaa ja voittajasuosikkeja on useita. 

Face Time Bourbonin italialainen pääomistaja Antonio Somma sai tiistaina surullisia uutisia oriin jalan loukkaantumisesta, mutta kilpailussa hänellä on mukana  Vivid Wise As ja Zacon Gio:n hän on kasvattanut.

 

Richard Westerinkin valmentama Etonnant kukisti Face Time Bourbonin joulukuussa Prix de Bourbonnaisissa. Etonnant on vahva hevonen ja taistelee voitosta.  

Hohneck on lupaus, jonka menestykseen myös uskotaan.




 

Neljä hevosta on voittanut Face Time Bourbonin :

Etonnant (12.12.2021 Vincennes)

Delia du Pommereux (14.2.2021 Vincennes)

 Zacon Gio (25.10.2020 Napolissa ja 19.5.2019 Modenassa)

Davidson du Pont (9.2.2020 Vincennesissä)

Vain 4 hevosta onnistui voittamaan. ZACON GIO on ainut hevonen joka  pystynyt voittamaan kahdesti.

 


Prix D`Amerique 2022⭐





DAVIDSON DU PONT

Davidson Du Pont
Kuva: Terhi Piispa- Helisten ( kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)


Davidson Du Pont on hävinnyt vain Face Time Bourbonille Prix D`Ameriquessa vuonna 2020 ja 2021. Vuoden 2019 kisassa ori sijoittui neljänneksi. Nicolas Baziren ajama Davidson du Pontilla on mahdollisuudet voittoon asti. Jean-Michel Baziren valmennustallista tulevat myös Feydeau Seven, Rebella Matters ja Zacon Gio.

 


COKSTILE

Cokstile
Kuva: Terhi Piispa - Helisten ( kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)


Norjassa syntynyt ja italialaisomistuksessa kilpaileva Cokstilea hoitaa suomalainen Anu Intonen.  Intonen kertoi, että Cokstilen valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaan. Prix de Bourgognen voiton jälkeen sillä ajettiin vain valmisteleva startti Prix de Belgiquessa. Intosen hoitohevoset Cokstile ja suomalaisille tuttu Chief Orlando asuvat Le Mansin kylässä, parin tunnin ajomatkan päässä Vincennesistä.

 


 

BAHIA QUESNOT & BILLIE DE MONTFORT

Billie De Montfort
Kuva: Terhi Piispa -Helisten (kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)

Bahia Quesnot
Kuva: Terhi Piispa- Helisten ( kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)




Bahia Quesnot (sijoittui viime vuonna Prix D`Amerique:ssa viidenneksi) ja Billie De Montfort ei passaa unohtaa sillä ne saattavat olla lähdön mustat hevoset. Terästammoilla on jo ikää 11-vuotta, mutta voivat olla mahdolliset yllättäjät.



 

DU D`HERIPRE

Du D`Heripre
Kuva: Terhi Piispa - Helisten ( kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)


Prix D`Ameriquen voittajan Coktail Jetin poika Du D`Heriprea ei pidä unohtaa. Du D`Heripre sijoittui viime vuonna Prix D`Amerique- kilpailussa kolmanneksi voittajan Face Time Bourbonin ja toiseksi sijoittuneen Davidson du Pontin jälkeen.

Viime vuonna toukokuussa ori loukkasi takasääriluunsa valmennustilanteessa. Jalka leikattiin heti ja murtumakohta on vahvistettu metallilevyin. Alkuun oli kahden kuukauden karsinalepo ja sen jälkeen otti aikansa sillä ori palasi radoilla yhdeksän kuukauden päästä. Ensimmäinen startti oli loukkaantumisen jälkeen vasta 2.1.2022 jossa ori oli hienosti viides maalissa.

 

 

VOITTAAKO BJÖRN GOOP TAAS PRIX D'AMERIQUEN?

Viime vuosien menestyksekkäin Prix D'Amerique -ohjastaja on ruotsalainen Björn Goop. Vuonna 2018 Readly Express, Vuonna 2020–2021 Face Time Bourbon. Tuleeko tänä vuonna voitto Zacon Gio:lla?

 Zacon Gio on voittanut tähän mennessä uransa suurimmat voitot: Gran Premio Della Lotteria vuonna 2020 ja Gran Premio d`Europe ja International Trot vuonna 2019.

 Ori riittää voittoon asti parhaimmillaan ja kun on tuuria matkassa mukana. Prix D'Amerique on tasaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Se että ori pääsi ylipäänsä lähtöön mukaan on se jo kova saavutus, sillä rima on niin korkealla, että harvat pääsevät mukaan kilpailuun. Tsempit ja tuurit mukaan Zacon Gio!!


Paras voittakoon!!!!⭐

 





 

Zacon Gio 💖
Kuva: Anne Ehlert ( kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)


Zacon Gio 💖
Kuva: Anne Ehlert ( kuvia ei saa käyttää ilman kuvaajan lupaa)






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen