HAMINAN MURSU

 

Piirustus: Check47One
Piirustusta ei saa käyttää ilman tekijän lupaa


Suomessa on surtu tiistai- illasta (19.7.2022) lähtien kuolleen mursun kohtaloa, joka menehtyi matkalla Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Sosiaalinen mediassa on muistettu mursua suruvalituksilla, tehty jopa kuolinilmoitus ja muistokappale mursulle. Ihmiset ovat tehneet erilaisia taideteoksia mursusta. Haminaan pohdittu muistomerkkiä mursulle. Kotkan Meripäivillä 30.7.2022 järjestetään muistotilaisuus, jossa ihmiset voivat muistella mursua.

 

Poliisi sai perjantaina 15.7.2022 harvinaisen eläintehtävän, kun Haminassa Salmenvirralla tehtiin näköhavainto uimassa olevasta mursusta. Muutaman tunnin mursu lepäili rannalla soutuveneiden välissä ja jatkoi matkaa.

Mursun kuntoa ja liikkeitä seurattiin useita päiviä. Se palasi merelle ja jatkoi matkaansa Kotkaan, jossa se pelastettiin rysästä. Operaation aikana eläin yritti nousta kalastajan veneeseen ja vene kaatui. Mursu palasi päivän hiljaiselon jälkeen kotkalaisen etupihalle, jossa se oli jyrännyt pyykkitelineen.

Mursu, joka sai nimeksi Stena on nähty kesän aikana Saksassa, Puolassa ja puolitoista viikkoa sitten Latviassa. Stena ei kuitenkaan ole ainoa mursu, joka on hämmästyttänyt ihmisiä. Norjassa otsikoihin on noussut Freya-mursu, jonka matkaa on seurattu useamman viikon ajan.

 

Tuhansia kilometrejä matkannut mursu löytyi tiistaina 19.7.2022 kotkalaisen pihalta. Mursu oli huonossa kunnossa ja hyvin nälkiintynyt. Mursu oli noussut vedestä maalle, koska se ei ole saanut tarpeeksi ravintoa. Paksu rasvakerros, joka suojaa kylmyydeltä oli hävinnyt. Mursu ei ollut saanut ravintoa pitkään aikaan ja joutui nousemaan maalle, koska kuolisi muuten kylmyyteen. Mursulla näkyi lapa- ja kylkiluut, joten suojaavaa rasvakerrosta ei ollut jäljellä.

 Laki velvoittaa, että hädänalaista, loukkaantunutta tai huonossa kunnossa olevaa eläintä pitää auttaa. Vaihtoehtoina oli eläimen lopettaminen tai siirtäminen asiantuntevaan hoitoon. Luontoon eläintä ei voinut enää laskea.

Mursu oli tarkoitus viedä hoidettavaksi Korkeasaareen villieläinsairaalaan. Siirtoa varten mursu nukutettiin, nostettiin pressun avulla kuljetuslaatikkoon ja pantiin eläinkuljetukseen sopivan kuorma-auton kyytiin. Puolimatkassa Kotkasta Korkeasaareen mursun kuoli💔

Sosiaalisessa mediassa oli kovasti annettu palautetta, että mursu olisi pitänyt heti siirtää, kun ensimmäisen kerran rantautui ja miksi ei ruokittu ennen siirtoa. Näihin palautteisiin meribiologi Maiju Lanki otti kissakortin esiin ja kirjoitti Facebookiin päivityksen:”Oikeasti, tätä toitottavat ihmiset, jotka eivät saa edes kissalleen lääkettä syötettyä ilman verinaarmuja. Miten he kuvittelevat, että mursua ruokitaan jollei se halua stressaantuneena itse syödä?”

Itse olen lähinnä pohtinut mursun kokoisen eläimen tarkan painon arvioimista ilman, että sitä punnitaan.  Nukutusainetta on ollut mahdotonta osata arvioida oikein. Tuli vaan mieleen, että kuoliko mursu yliannostukseen? Etenkin kun sanottiin, että nukutuksessa omat haasteet ja monella tapaa riskialtista. Nukutusainetta on jouduttu pakostakin antaa reilusti enemmän, että varmasti nukkuu koko kuljetuksen ajan. Oli asia, miten tahansa, niin nyt ei mursu enää koe kipua ja kärsimystä💖

Mursu päätyy Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Sen nahka sekä luusto siirretään museoon, jonne se asetetaan yleisölle näytteille konservoituna. Museon kokoelmassa on entuudestaan kaksi mursun luurankoa, jotka ovat peräisin 1840-luvulta.

Mursulle tehtiin ruumiinavaus Ruokavirastossa 21.7.2022. Tutkimusprofessori Antti Oksanen kertoi: ”eläin oli huomattavan alipainoinen ja vakavasti nälkiintynyt. Se on ollut ainakin merkittävä tekijä mursun kuolemassa. Mursu painoi hieman alle 600 kiloa. Ihonalaista rasvakerrosta sillä ei näkynyt juuri lainkaan, vaikka rasvaa tulisi mursulla olla noin 100 kiloa. Eläimen mahalaukku ja ruuansulatuskanava olivat tyhjiä, mikä tarkoittaa sitä, ettei se ollut syönyt vähään aikaan juuri mitään. Ja riittävästi se ei ollut syönyt pitkään aikaan”.

Syytä nälkiintymiseen ei pystytty ruumiinavauksessa toteamaan. Mursun ruokatorvi ei ollut tukkeutunut eikä sen aivoissa nähty tulehdusta. Myöskään muovia, joka olisi voinut selittää nälkiintymisen, ei eläimen sisältä löytynyt. Todennäköisin syy syömättömyydelle on se, ettei ruokaa ole ollut tarjolla. Virallinen kuolinsyy varmistuu jatkotutkimuksissa.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen