EI JÄTETÄ KISSOJA PAKKASEEN

 

Caramba, lempinimeltään Cara,
 löytyi Kouvolasta navetasta emonsa ja
kahden sisaruksen kanssa marraskuussa 2009. 
Cara päätyi HESYN:n hoiviin.
Cara löysi rakastavan loppuelämän kodin, sai oman ihmisen ja kissaystäviä💖
Kuva: Ducata Bloggaa ( kuvaa ei saa käyttää ilman lupaa)


Kovat pakkaset ovat saapuneet. Meillä lämpömittari näyttää -10 astetta pakkasta. Eläinsuojeluyhdistykset muistuttavat sosiaalisessa mediassa, että kotieläimet ovat suuressa paleltumisvaarassa pakkasjakson aikana. Oman onnensa nojaan pakkasessa liikkuvista kissoista tehdään talvisin ilmoituksia eri puolilla Suomea. Kissat eivät kuulu pakkaseen. Sisällä kissalla on nyt oikein hyvä olla.

Paukkupakkanen voi palelluttaa ulkona liikkuvan kissan tassut, korvat ja hännänpää tai pahimmillaan viedä hengen. Olen erityisen huolissaan kylmillä keleillä ulos hylättyjen kissojen hyvinvoinnista. Pahimmillaan kovat pakkaset voivat aiheuttaa pakkasenpuremia ja jopa vaarallisen hypotermian.

 Kun kissa on kylmissään ja sen verenkierto muuttuu, niin veri alkaa virrata elintärkeisiin elimiin, kuten sydämeen, maksaan ja munuaisiin. Samalla ääreisverenkierto heikkenee, ja verenkierto korviin, häntään ja tassuihin pysähtyy. Tämä voi aiheuttaa kuolioita, eli esimerkiksi kissan korvan kärjet voivat irrota. Tämä tuottaa kissalle merkittävää kipua ja mahdollisia isompia komplikaatioita.

Jos ulkona tapaa paukkupakkasilla ilman omistajaa liikkuvan koiran, kissan, kanin tai muun lemmikkieläimen, se on paras ottaa ensin lämmittelemään sisätiloihin ja viedä sitten paikkakunnan eläinsuojeluyhdistykselle.

Ulos jätetty eläimen kohtaloksi voi koitua hypotermia, jossa sen ruumiinlämpö laskee vaarallisen alhaiseksi. Kun eläimen keho menettää enemmän lämpöä kuin pystyy sitä tuottamaan, elintärkeiden elinten toiminta heikkenee. Ilman ensiapua ja eläinlääkärin hoitoa eläin voi lopulta kuolla elinten toiminnan lopulta pettäessä.

”Jätetään kissa mökille tapaukset” ovat surullisia: Osa jättää kissan tarkoituksella lähtiessään mökiltä. Osa taas huomaa lähtöpäivänä, ettei kissa ole paikalla, ja lähtee siitä huolimatta. Sitä pitäisi osata edes sen verran ennakoida, ettei vasta lähtöpäivänä aleta miettiä, onko kissaa vai ei. Kesällä kissat pärjäävät, mutta talvella eivät vaan pärjää pakkasessa. Kissalla ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä, jos ei ole lämmintä paikkaa, minne mennä. Toivon ihmisten ymmärtävän, ettei kissan paikka ole talvella ulkona.

Osa omistajista uskoo, että kissa selviää ulkona ja saattaa ruokkiakin kissaa ulos, kun taas osa uskoo, että kissan täytyy päästä ulkoilemaan vapaana. Kissat ovat loppujen lopuksi suuressa vaarassa ulkona liikkuessaan. Liikenne ja pienpedot aiheuttaa kissoille vaaraa. Kun näkee ulkona ilman omistajaa liikkuvan kissan, pitäisi se viedä eläinsuojeluyhdistykselle, jotta eläin saadaan turvaan ulkona odottavilta vaaroilta.

Toivon, että ihmiset auttaisivat kodittomia kissoja. Jos pihapiirissä pyörii avuntarpeessa olevan näköinen kissa, näillä pakkasilla ei voi vain katsella, pärjääkö se. Jos kissa huutaa tai nostelee tassujaan, on toimittava heti. Monet toimivatkin ja ottavat kissan sisään kotiinsa. Pakkasilla kissa tarvitsee apua nopeasti.

Pitää muistaa myös se, että kaikki kissat ei välttämättä näytä kärsivältä tai sairaalta, vaikka sitä olisikin. Saaliseläimenä kissa peittää kipunsa ja pakenee niin kauan kuin voimia riittää. Ulkoisen olemuksen perusteella ei useinkaan voi päätellä, onko kissalla kaikki hyvin.

Usein kuulee ihmisten sanovan: ” kissa näyttää hyvinvoivalta. Sillä on varmasti koti lähellä. On vain ulkoilemassa”. Ulkonäön perusteella ei voida päätellä kissan kuntoa. Eläinlääkärin tarkastuksessa selviää kissan todellinen kunto.

 

Jos kissa ei anna ottaa kiinni, sitä kannattaa houkutella ruualla. Voit tarjota, vaikka kotipihalla ruokaa. Jos kissa on nälissään, se tulee kyllä syömään. Sitten vain ilmoitus eläinsuojeluyhdistykseen, ja toivoo, että kissa tulee paikalle ruoan perässä toisenkin kerran. Kun se saa pari kolme kertaa ruokaa jostain, se palaa kyllä. Ihmiset saattavat pohtia pihalla liikkuvan kissan ruokkimista, koska pelkäävät sen jäävän nurkkiin pyörimään. Juuri se on ideana. Silloin voidaan saada kissa kiinni ja turvaan.

Ei jätetä kissoja pakkaseen.

Yksikin heitteille jätetty kissa on liikaa.

Autetaan yhdessä kissat lämpimään!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MYRSKYRIN MUISTOLLE

HESYN LÖYTÖELÄINPÄIVÄT

TAIVAS VARJELE! HUH HUH MINKÄ SHOW:N SUOMALAISHEVOSET H.V. TUURI & HIERRO BOKO JÄRJESTIVÄT!

HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ HETVIINA

TAIVAS VARJELE, PASSIN LIINU!

BODOMJÄRVEN MURHAPAIKALLA

CLICK BAIT & KING OF EVERYTHING KALMARIN TÄHDE

HUH HUH, HIERRO BOKO!

AUTETAAN YHDESSÄ LUONNONELÄIMIÄ

Kahtap Bolognassa kakkonen